28 Ekim 2024

Maldepesi


    Resmi kayıtlarda, bağrında şehitliğin bulunduğu ve Eğretlilerin Üyük diye tanıdığı tepe Maltepe Tümülüsü olarak geçiyor. Kayıt tutulurken bir yanlışlık sonucu böyle adlandırıldığı düşünülebilir. Belki köylüye sordular ve yanlış bilgilendirme/anlama sonucunda bu durum oluştu. Yahut bilmediğimiz başka bir karışıklık eseridir, orasını bilemeyiz; ama Anıtkaya arazisinde aynı adla anılan bir mevki ve tepe var.

    Maldepeleri diye bilinen yerler Çayırlar mevkiine yakın bölgeler diye tarif ediliyor. Şimdi çayır kalmadığı için Maldepelerinin net sınırlarını çizmek çok zor, çünkü artık bu düzlük arazinin her yeri tarlaya dönüşmüş. Eskiden çayırların köye doğru güney kısmında ve Karacahmet'e doğru kuzey kısmında bulunan tarlalara hep Maldepeleri derlermiş. Belki kuzeydeki küçük bir bölüm öyle, sonrası Garcamatgırı oluyor; ama güneyi tamamen Maldepeleri imiş... Aradan çayırlar çekilip tarla olarak sürülünce o bölgedeki her yer bugün Maldepeleri...

    Ot orakları zamanında bir haftalığına bütün köylü oraya yığılırdı. Kısa bir süreliğine ot tarlası hükmündeki sulak havza ana baba gününe dönerdi. Bununla beraber kalabalıktan birilerinin çayırların ötesine geçtiğine pek şahit olmazdık. Ötesi Eğret toprağı değilmiş gibi gelirdi bize. Bir keresinde, yakında arpa oraklarının başlayacağını konuşan büyüklerden biri, karşı yamaçta ağarıp duran bir tarlayı göstererek 'Falanca on güne kalmaz orayı biçer' demişti de oranın da bize ait olduğuna şaşırmıştım.

    Yarım asır sonra bugün, Çayırların hemen kuzeyinde Cumalı'ya doğru yaklaşık 200 metre uzayan bir tepeye Maldepesi denildiğini öğrendiğimde de aynı derecede şaşırdım. Yılda bir kez de olsa burnunun dibine kadar yaklaştığımız bir tepenin adını bilmemek ne kadar ayıp. 

    Üzerimize arız olan şaşkınlık yerini hayranlığa bıraktı. Çünkü çoğu boşlukta kalan bazı bilgiler yavaş yavaş yerine oturmaya başladı. Her şeyden önce civar araziye Maldepeleri denilmesinin sebebi işte bu tepe idi. Ayrıca şehitlik anıtına evsahipliği yapan Üyük'e Maltepe yakıştırmasının asıl sebebi de anlaşılmış oldu.

    Bu tepeye neden Maldepesi denildiği, bunun 'mal' kelimesinin meta, mal mülk anlamıyla mı yoksa büyükbaş hayvan anlamıyla mı ilişkili olduğunu bilmiyoruz. Belki de bu iki anlamın dışında bir manaya işaret ediyordur. Bununla beraber Eğret'te mal deyince ilk akla gelenler; öküz, manda, inek, kele, dana ve benzer hayvanlardır.

    Adını bırakıp Maldepesi'ne geçelim. Burası Çayırlar düzlüğünün kuzeyinde, yakınlarında başka bir yükselti olmadığı için hemen fark edilen, doğudan batıya yaklaşık 200 metre uzanan bir tepedir. Asıl yükselme güneyden bakınca anlaşılabilir, kuzey tarafı ise tatlı bir meyille araziye bağlanır. O taraftan bakınca buranın bir tepe olduğu bile anlaşılmayabilir. Batı ucuna varınca, bir terasta olduğunuzu düşündürecek manzarayla karşılaşırsınız. Cumalı ayaklarınızın altındaymış gibi yakınlaşır, şaşırırsınız... Neticede Cumalı ve Susuzosmaniye Eğret arazisi üzerine kurulmuş macur köyleri... Bunun böyle olduğunu bilmemize rağmen bu kadar yakınlığa şaşırdık...

    Cumalı yakın... Anıtkaya ile mesafeyi zihinde karşılaştırmak için güneye yöneldiğinde daha da şaşırmamak elde değil. Zira İblak/İlbulak dağı mor bir siluet olarak o kadar uzaklaşmış ki, arada bizim köydeki bina, minare çizgilerini seçebilmek çok daha zor. 

    Tabi bu bakışı Maldepesi'nden yapıyoruz. Hazır çıkmışken biraz buradan bahsedelim. Baştan belirtmemiz gereken husus tepenin bir tümülüs olmadığıdır. Yani burası sonradan yığılmamış, insan yapısı değil. Altı kaba taş dediğimiz kayalardan oluşuyor, bazı bölgelerde kumtaşı oluşumları da göze çarpıyor. Tümülüslerde bu doğal taş tabakası oluşmaz, sırf yığma toprakla karşılaşırsınız.

    Bunu derken Maldepesi'nin hiç el değmemiş bir yer olduğu düşünülmesin. Çok eski zamanlarda mağara benzeri oyuklar açılmış, koridorlar inşa edilmiş. Kaba taşlar biçimlendirilerek direkler, kemerler oluşturulmuş. O taşlarda kazma çekiç izleri hala çok belirgin. Tepenin her yerinden, çok çeşitli renk ve boyutlarda pişmiş toprak malzeme kalıntıları toplamak mümkün. Bunların kaçak kazı sonucunda bütün olarak çıkarıldığı halde parçalanan testi, küp, kandil vb. malzemeler olduğu düşünülebilir.

    Yakınlara kadar eski çağlarda inşa edilen methal görünür vaziyetteymiş. Definecilerin kazıları talan boyutuna varınca durum bir şekilde yetkililere bildirilmiş. En sonunda Jandarma gözetiminde bütün çukurlar doldurulmuş. Böylece tarihi nitelikteki kalıntılar da görünmez hale gelmiş. En azından biz göremedik. Yalnız geride kalan bazı işlenmiş kaba taş malzemeleri orada burada görmek mümkün. Kapatma işleminden sonra Maldepesi üzerindeki verimsiz kayalık tarla, sahibi tarafından sürülmüş. Bu sırada kuzeydoğu ucundan başlayıp tepenin ortalarına kadar düzensiz kıvrımlarla uzanan bir taşlı hat dikkat çekiyor. Kaya damarı da olabilir, kul yapısı bir duvar izi de... 

    Sonuçta Maldepesi'ne Jandarma müdahalesi bir yönden insanı sevindiriyor. Hiç olmazsa bu kadarlık koruma yoluna gidilmiş. Gönül isterdi ki tarihi miras olarak tescillenerek koruma altına alınsın, fakat bunun için ciddi bir inceleme gerek. O da olur inşallah.

    Asıl Çayırlar'a doğru bakan taraftaki tarlalarda çok miktarda pişmiş topraktan küp gibi malzeme kalıntıları var. Ayrıca  bu tarlalar arasındaki anlara yığılmış koca koca taşlar var ki bunlar da temel taşı izlenimi veriyor. Bahsettiğim yerlerde birilerinin bir şeyler bulduğuna dair çok sayıda hikaye de dinledim. Az ötede 'Üyük' diye adlandırılan ve gerçekten tümülüs olduğu söylenen bir tepecik de çok kazılmış. 

    Bütün bunlar Maldepesi ve çevresinin çok eski zamanların yerleşim yeri olduğuna dair bir kanaat veriyor. Tümülüs geleneği Lidyalılar zamanında Anadolu'ya gelmiş, bulunan bir şeyler arasında para varsa parayı da Lidyalılar icat etmiş. Bu bilgiler  elbette bir şey ifade etmez. Ancak Maldepesi ve çevresindeki kaba taş oymalarına bakarak şunu söyleyebiliriz, bu kalıntılar Roma/Bizans döneminden önceye tarihlenmelidir. 

    Her yeni buluntu bu toprakların daha Eğret kurulmadan binlerce yıl önce önemli yerleşimlere sahne olduğunu gösteriyor. Belki Eğret adının bu antik dönemle bir ilişkisi vardı, kim bilebilir. Bilimsel tespitler yapılmadan bu konuda net bir şey söylenemez. Yalnız şurası kesin ki Anıtkaya Frig Vadisi turizm kuşağında yer almamış olmasına rağmen Frigya Salutaris/Şifalı Frigya ülkesinin içindedir.



22 Ekim 2024

Eñleme


    Büyük ve küçükbaşlarda küpe uygulaması hayvanlara hüviyet çıkarmak gibi bir şey. Küpedeki numarayla hayvan hakkında her türlü bilgiye ulaşabiliyorsunuz. Bütün memleket geneline yaygınlaşmasıyla, Türkiye'deki herhangi bir hayvanın yaşı, cinsi, geçmişi çok rahat öğrenilebiliyor.

    Eskiden bu kadar bilgi gereksizdi; büyükbaş öküzler, inekler zaten bir bakışta kimin olduğu anlaşılırdı. Bir sürü mensubu olan koyun, keçide ise bu ayrım biraz müşkül olurdu; ama onu kolaylaştırmak için insanlar kendilerine göre bir yol buldular, éñleme...

    Eñleme kısaca, insanların kendilerine ait malı işaretlemesidir. Başkalarınınkiyle karışmaması için, malını sahiplenmek için, hırsızlara karşı onu koruma altına almak için yapılan bir işlem...

    Evvela éñleme kelimesinin kökeni üzerinde durmak lazım. Bazı dilcilere göre bu söz eski Türkçe ilaç manasına gelen 'em' sözcüğüne dayanır. Bu sözcük zamanla işaret anlamındaki 'im'e dönüşmüş; Anadolu ağızlarında éñ diye telaffuz edilmiştir. Kan akıtarak yarayı, hastalığı tedavi etmek eskiden beri kullanılan bir teknik. Hayvan hastalıklarında da kullanılıyor ve koyunlar ençok kulağı kanatılarak tedavi ediliyormuş. Kulak kesmeye ilk zamanlarda em denilmesinin sebebi bu. Kulaktaki kesiğin kalıcı olduğu anlaşılınca, tedavi amacının dışında sırf işaretlemek maksadıyla hayvanların kulaklarını kesmeye başlamış ve buna emleme/éñleme demişler.

    Göçebe Türklerdeki éñleme işlemi de sanırım onlarla birlikte Anadolu'ya Orta Asya'dan geldi. Eğret'teki durum bundan farklı değil, çünkü koyunculuk burada ileşberlikten daha eski olduğu anlaşılıyor. Daha eski ve daha yaygın... İblak'ın her yanı ağıllarla dolu olmasının sebebi budur. Bu kadar çok koyuncu ve koyun sürüsünün bulunduğu bir ortamda éñlemenin kaçınılmazlığını takdir edersiniz...

    Esasında éñleme kuzulara yapılan bir işlemdir. İki üç aylıklar, henüz ayrı olarak yaylıma çıkarılmamışlar, işte o dönemde işaretlenmeleri gerekiyor. Sürekli damda, ağılda duracak hayvanı işaretlemek gereksiz zaten. İşin temel amacı başkalarıyla karışmasının önüne geçmek olduğunu söylemiştik. Günyüzüne çıkmadan önce éñleniyorlar. Aşağı yukarı Mayıs Haziran aylarına tesadüf etse de bu işin belirli bir zamanı olmadığı da söyleniyor.

    Kuzu veya oğlağın kulağını kesme, dilme, kertme biçimindeki ilk zaman éñlemeleri keskin bıçakla yapılırmış. Kan akacak, işin doğasında var. Asıl iş kan durup yara iyileştikten sonra kulağın aldığı yeni biçimdir. İstenen biçimi verebilmek için bıçak keskin olmalı. Bu yüzden éñlemeyi gırklıkla yapmanın daha kolay ve amaca uygun olduğunu söylüyorlar. Böylece gırklığın ne menem ve işlevsel bir alet olduğu bir kez daha ortaya çıkıyor...

    Yukarıda saydığım yöntemlerden başka mühürleme/dağlama tekniği diye bilinen éñleme de varmış, fakat bu tekniğin geçmişte Anıtkaya'da uygulandığına dair bir bilgi bulamadım. Bununla beraber delme tekniği son dönemlerde çok kullanılmış.

    Kulak delme tekniği bir tür zımba ile uygulanıyor. Kemer deliği açma zımbasına benzer bir aletle hayvanın kulağı deliniyor. Yalnız bu delik herkesin kendine özel bir şekil, mesela bir harf karakteri, yahut geometrik şekil oluyor. Dediğim gibi, bu zımbalar son zamanlarda kullanılmış ve daha çok Afyonlu ağaların elinde görülürmüş. Dediklerine göre ağalar birine koyun aldığının ertesi günü elinde mühürle çıkagelirmiş. Bu zımbalara mühür deniliyor...

    Ağa ve mühür deyince éñlemenin esası da değişmiş oluyor. Aslında kuzu ve oğlağa yapılıyordu... Ağa birine koyun aldığında, yahut ağa mağa yok sen kendin yeni mallar aldın, haliyle bunlar éñli olacak. Yine de sen kendi işaretini koymak için bunları yeniden éñlemen gerekiyor. Kısaca zaruret halinde yetişkin hayvanı yeniden éñlemek gerekebilir.

    Mühür/zımbalara éñ makinesi diyenler de varmış. İstediğin biçimi sipariş verir, döküm yoluyla yaptırırmışsın. Son zamanlarda oldukça yaygınlaşmış bu usül, döküm ustaları da varmış özel... Son éñ makinesi ustası geçen yıl (2023) vefat edince bu alet de tarihe karıştı diyorlar...

    Herkeste zımba/mühür bulunmuyor. O vakit çok fazla sürü bulunduğu da gözününe alınırsa éñ sıkıntısı çekildiği sonucuna varılabilir. Çünkü hayvanını kaybetmek istemiyorsan kulağına vuracağın éñ benzersiz, biricik olmalıdır. Başkasının işaretini kullanacaksan éñlemenin ne manası var... Çilmahmut'un Hasan Omak hayvanlarının éñi, iki kulak uçtan yırtık sağ arka kulak kertikmiş. Başkaca koyunlarının éñini hatırlayan yok.

    Hatırlamamanın bir sebebi éñlemenin uzun zaman önce kullanımdan kalkmış olması sayılabilir. Tabi birden olmadı, bu bir süreçti. Katımdan önce koçların boyandığı toz boyalara zamanla koyun ve kuzuları boyamada da başvuruldu. Eñleme gibi kalıcı değildi, ilk kırkımdan sonra yeniden boyanması gerekiyordu hayvanın, buna rağmen boyalamak yaygınlaştı. Küpelemeye gelene kadar neredeyse boya da kalkmıştı, zira koyunculuk bitme noktasına gelmiş, ortada birbirine karışacak kadar çok sürü kalmamıştı.

    Bir de son zamanlarda koyun hırsızlığı vakasına pek rastlanılmadığını söylüyorlar. Eskiden öyle miydi ya, sürüyü kaçırdığın zaman yarısını götürürlermiş. Elbette hırsıza kilit vurulmaz, çaldığında koyunun éñi bir işe yarar mı, orası da meçhul... Ya elden çıkarır, ya kesip yer; bir şey yapamazsın. Eñ, ancak çaldığını kendisine mal etme düşüncesindeki birine karşı caydırıcı olabilir.

    Eski koyun keçi hırsızlıkları bu yüzden olsa gerek, sürüye katma amaçlı değil, satmak veya yemek gayeliymiş. Bu yüzden en fazla bir kaç koyun araklama şeklinde gerçekleşirmiş. Çaldığında da en kısa zamanda elden çıkaracaksın... Böyle ufak çaplı hırsızlıklar çok yaygınmış... Kesip odada ağılda yiyenleri mi ararsın, köfte yapıp pazarda şenlikte satanları mı... Bunlar yenip ortadan kaldırıldıkları için, suç isnat etmeye delil olacak éñli kulak da yok edilmiş oluyor...

    Kulak éñinin hayvanı veya çobanı kurtardığı durumlar da oluyormuş tabi. Telef olduğunu ağaya ispat etmek için kelleyi gösteriyorsun mesela... Böylece çoban olası hırsız damgasından kurtuluyor... 

    Koyunun kelleyi kurtarmasını ise ilginç bir örnekle anlatayım. Eskiden öksüze yetime zekat verilirdi, sürünün zekatı da kendi cinsinden oluyor. Böbülerin Salih Kabadayı'nın hanımı vefat edince küçük kızı Hatice'ye komşuları Ayımevlüt zekat vermiş. O tek koyunu  Tahirintopal (Mehmet Akyol)a katmışlar. Bir zaman sonra koca sürünün içinde o tek koyun kaybolmuş. Mehmet Ağa utana sıkıla durumu Berber (Ahmet Kabadayı)ya bildirmiş; gerekirse tazmin edeceğini de eklemiş... Berber, dükkanda olayın gelişimini ayrıntılı bir şekilde anlattığı bir gün, müşterilerden biri o koyunu bulduğunu, éñinden tanıyarak sahibi Ayımevlütlere teslim ettiğini söylemiş. Gidip koyun tekrar alınmış, ama işin aslı pek de adamın anlattığı gibi değilmiş. Aslında bunlar, oradan buradan birer ikişer koyun yürütüp satan ekipteler. O koyun geldiğinde bakmışlar ki kulağında akrabalarının éñi var, yanlışlıkla yürüttüklerini düşünüp iade etmişler...

    Bu olay 1960'larda yaşanıyor... Eskiden böyleymiş... Eñ idi, damgaydı, boyaydı, küpeydi derken... Yeni çobanlardan biri diyor ki: "Şimdi senin koyun bana gelse, aylarca duruyor; Allah'a çok şükür hırsızlık falan bitti..."




20 Ekim 2024

Güneşim Dönsün ki

     
    Konuyla ilgili daha önce, yanlış hatırlamıyorsam, 'Hazine Bekçileri' başlığıyla bir kaç hatıra hikaye anlatmıştım. Her yerde olduğu gibi Anıtkaya'da da çok define meraklısı var. Bunlara dair hikayeler için ayrı bir ana başlık açmak gerekiyor gibi... En son duyduğum bana çok ilginç ve eğlenceli geldi, yazmasam olmazdı...

    Olayın kahramanı Turabiler, arada yabancı yok. Töbe, belki de var, kimliğini tespit edemediğimiz Hoca onlardan olmayabilir... Mekan Çayırlar mevkii... Zaman ise 1960'lı yıllarda bir gece...

    Demek ki bu işlere ilgi duyuyorlardı, bir gece Obagumandanı elinde bir haritayla çıkageldi. Yusuf Külte'yi köyde herkes böyle tanırdı. Turabiler sülalesinin bilirkişisiydi, biraz da lider karakterli olduğundan sözü dinlenir, fikrine önem verilirdi. Geniş ailede topluca bir şey yapılacaksa son sözü O söyler, büyük küçük herkes dediğini yapardı. Haritada gösterilen yeri kazıp ne varsa çıkaracaklarını söyledi. 

    Harita Çayırlar'da bir yeri gösteriyor. Ekipte Obagumandanı'ndan başka kimler var; en büyükleri Doruk Mehmet Külte, Capbağın Mustafa Külte ve en küçükleri de Arif Külte... Ekibi şöyle de tarif edebiliriz, Doruk ve üç abisinden birer yeğeni.. Lakin unutmayalım, grup lideri tabi ki Obagumandanı...

    Çıkıyorlar yola, levazımat da yanlarında. O günün araç gereci ne olsun; kazma, kürek, belki solluk, belki bir de fener... Dedektör nedir, bilinmiyor daha; icat edilmiş olsaydı yanlarında bulunur muydu, o da belirsiz... Fakat dedektör hassaslığında hazine yerini gösteren birini alıyorlar yanlarına, bir hocayı... Kim olduğunu belirleyemediğimiz Hocaefendi, toprak altındaki şeyin koordinatlarını çok ince bir sezgiyle hesaplayabiliyor. Dolayısıyla beş kişiler.

    Dere tepe geçiliyor, Çayırlar'a varılıyor; yolun sola kıvrıldığı yerdelerken hedefledikleri noktada bir ışıltı görülüyor, hemen kaybolduğu için bunu bir göz yanılması gibi düşünüyorlar. Çayırların orta yerinde bir yerde duraklıyorlar. Obagumandanı'nın adımlamalarına göre kazılacak yeri belirliyorlar...

    Kazıcılar işe girişirken Hoca da kendine uygun bir yer bulup oturuyor. Çünkü kazı çalışması buraya kadar Obagumandanı yönetimindeydi, bundan sonra Hoca'nın yönlendirmesine ihtiyaç var. İşin tılsımı neyse ona göre okuyup üfleyecek, içine doğan sezgiyle de aranılan şey her neyse ona ulaşacaklar.

    Dediklerine göre kazmayı vurdukları yerde tuhaf bir şey farketmişler. Sanki görünmez bir hatla ayrılmış gibi, bir tarafın toprağı yumuşak ve kazması kolay, diğer taraf ise kaya gibi sert. İster istemez yumuşak tarafa ağırlık veriyorlar. Lakin dedektör hemen ötüp uyarı veriyor;

    - 'Güneşim şu yandan bu yana dönsüñ, orda bişey yok, boş... Siz şu tarafı gazıñ...' Onun dediği tarafa yöneliyorlar, ama hem çok sert, hem de içlerinden bir ses gömünün diğer tarafta olduğunu söylüyor. İç sese kulak verdiklerinde Hoca hemen gürlüyor; 

    - 'Güneşim şu yandan bu yana dönsüñ, orda bişey yok, boş...' Böyle böyle, bir o tarafa bir bu tarafa dönüyorlar. Ne kazdıkları belli, ne kazmadıkları... Hoca'nın işaret ettiği yer binlerce yıldır kazılmamış gibi sert, Allah nasıl yarattıysa öylece kalmış sanki. Hatta demir çakmaya çalışıyorlar, geçmiyor... Gelvelakin Hoca çok kötü yemin ediyor;

    - 'Güneşim şu yandan bu yana dönsüñ!' deyince işin rengi değişiyor... İki arada bir derede n'etdikleri belli değil, zaten iş de üremiyor, bir şey kazdıkları yok;

    - 'Hadeñ gidemiñ bali' deyip ekipmanları toplayarak köye dönüyorlar...

    Hoca evine gidiyor, onluk iş kalmadı çünkü. Bizimkiler odada durum değerlendirmesi yapacaklar. Capbağın Mısdık;

    - 'Le Ağa, biz yânış yeri gazdık, Hoca'nıñ dediği yer böne böne...' deyince ona hak veriyorlar. Hemen şimdi, ama Hoca'sız giderek istedikleri yeri kazmaya karar veriyorlar. 'Hadeñ toplanıñ bakam...'

    Yine yolun Çayırlar'a döndüğü noktaya geldiklerinde, biraz önce terkettikleri kazı alanında tuhaf bir şey görür gibi oluyorlar. Sanki bir araba oradan Cumalı'ya doğru uzaklaşıyor gibi... Vardıklarında bunun bir yanılsama olmadığı, gördükleri arabanın gerçek olduğunu anlıyorlar. Birileri gelip Hoca'nın 'Güneşim dönsüñ ki boş' diye yemin billah ettiği yeri kazarak boşaltmışlar. Aha küpün yeri de kalıp gibi orada duruyor... 

    Ne yapsınlar 'Heeyvak! Heeyvak!' diye dövünmekten başka ellerinden bir şey gelmiyor. Araba çoktan Macur tarafında kayboldu, giderken içlerinde umuda dair ne varsa ardından sürüdü. Onlara kala kala küpün boş mezarı kaldı. O boşluğa bakıp bir süre için için sessiz ağıt yakmışlar... Belki boşluğa anlaşılmaz küfürler de savurmuş olabilirler... Hatta Hoca da bu küfürlerden nasiplenmiş olabilir...

    ***

    Giden geri geleydi Dedem gelirdi... Çayırlar'da uçan fırsat bir daha geri gelmedi. Bu arada dört kafadar Turabi'nin toplu veya bireysel olarak yeraltı, yerüstü çalışması yapıp yapmadıkları bilinmiyor. Yalnız aradan bir kaç yıl geçtikten sonra ikisi, Capbağın Mısdık ile Arif Külte Turgutlu'ya gidiyorlar. Neden Turgutlu? Çünkü ekmek parası için herkes o taraflara gidiyor, en azından harmanlara kadar bir miktar para kazanma yolu bu. Hiç yoksa orada sürekli amele isteyen tuğla fabrikaları var...

    Amele pazarında bekleşiyorlar... Bilen bilir, amelelerin iş beklediği yerler köle pazarı gibidir. Bir beyaz adam gelir, herkes etrafına üşüşür, kibirli efendi 'Sen, Sen, bir de Sen...' diyerek mal seçer gibi işçilerini alır götürür.

    Bizimkilerin başına öyle bir şey gelmiyor tabi... Beklerlerken yeni, gösterişli bir pikap gelip yanlarında duruyor. Bugünün 4x4 bilmemnesi diye düşün, öyle bir araba... Sanki onlar için gelmiş gibi;

    - 'Siz ikiniz, atlayın arabaya' diyor. Atlıyorlar Mısdık içeriye, Arif kasaya... İstikamet tuğla fabrikası... İçeride adamla Mısdık yapacakları işi, alacakları yevmiyeyi filan konuştuktan sonra, adet olduğu üzere meşhur 'Memleket nere?' sorusu geliyor... 'Afyon'... 'Neresinden?' 'Eğret'... Eğret adını duyunca adam coşmuş... O coşkuyla iki kere direksiyona vurup;

    - 'Güneşim şu yandan bu yana dönsün ki ben bu arabayı Eğret'ten aldım.' demiş. Bu söz Mustafa Külte'ye pek bir şey ifade etmemiş. Bir vakit önce hayatının dönüm noktası olan bu bir kaç kelimelik laf onda bir çağrışım yapmalıydı, yapmamış; bir şekilde ayıkmamış... Arabanın Eğret ile bağlantısına dair sorduğu soruya cevaben adam devam etmiş. Yine iki kere direksiyona el vurarak;

    - 'Güneşim şu yandan bu yana dönsün ki vallayi billayi ben bu arabayı Eğret'ten aldım. Sizin köyde define aramaya çıkmıştık. Köyün aşağı yanında Çayır diye bir yer var, orada kazacağımız yeri ararken birilerinin geldiğini gördük. Oradan fazla uzaklaşmadan saklandık. Beş kişilerdi, dördü kazıyor biri onları yönetiyordu. Bir yere odaklandıklarında yönetici  'Güneşim şu yandan bu yana dönsün, orda bişey yok, boş...' diye başka yeri gösteriyordu. Böylece bir miktar kazdıktan sonra çekip gittiler. Onlar ayrıldıktan sonra biz kendi hesabımıza göre kazıp parayı bulduk. Ben bu arabayı payıma düşen ile aldım...'

    Capbağın Mısdık bütün bunları dinlerken hop oturup hop kalkmış. Arada lafa girmeye bile mecali kalmamış. Sonunda;

    - 'Len vallâ onnâ bizidik...' diyebilmiş. 

    - 'Deme len!'... Şöyleydi böyleydi derken, o geceyi, sonrasını, nasip kısmeti filan konuşmuşlar... Fabrikaya vardıklarında da pek çalıştırmamış, muhabbete devam etmişler. Adam bunlara on onbeş yevmiye miktarı para vermiş...

    Dört Turabiden hayatta olan Capbağın Mustafa Külte'den defalarca dinlediği bu kıssayı biri anlattı, ben de yazdım, okuyanlar ise kendilerine düşen hissesini alsın...



15 Ekim 2024

Yörük Çeşmesi


    "Ey suyun sesinden anlayan bağlar,"
    "Ne söyler şu dağa çoban çeşmesi?"
                                Faruk Nafiz Çamlıbel

    'Bi dölüm tarla va, senede bi kere gidip geliyon, o bile yoruyo.' dedi. Haklı olabilir, belki kırk yıl aradan sonra Çayırlar tarafına ben de ilk defa gidiyorum. Nedense köyün kuzey tarafına pek ayaklarımız gitmiyor, diğer yönlere hareketlilik daha fazla. Oysa bir zamanlar Cumalı ve Susuz'un oturduğu arazi de Eğret'in imiş. İkisinin arasındaki Çayırlar mevki çayır olarak kullanıldığı zamanlar hiç olmazsa ot orakları için bir hafta on gün sürekli gelir gidilirdi. Çayırlar bozulup tarlaya dönüşünce oraya seferler de yılda bire düştü, o bile zahmetli geliyor.

    Alagır'ın ucunda başlayan bayırın son bulduğu noktadan Çayırlar'a kadar yaklaşık bir kilometrelik bölge ve çevresine Yörükçeşmesi deniliyor. Çünkü sözünü ettiğim yokuşun bittiği, yani Yörükçeşmesi mevkiinin başladığı yerde iki çeşme var. Bölgeye adını veren bu çeşmeler hala şırıl şırıl akıyorlar. O mevkinin kıraç Eğret toprakları ortalamasına göre verimli sayılmasının yegane sebebi bu çeşmeler olsa gerek.

    Aslında Çayırlar mevkiinin sulak olmasına asıl sebep taban suyu... Bununla beraber orayı batıdan besleyen Eğret Çayı ile doğudan besleyen Susuz köy çeşmesi ve Yörük Çeşmesini de saymak gerekir. Gerçi bu kaynaklar yaz mevsiminin şiddetlendiği dönemde neredeyse kururdu, ama yine de çayırlara bir canlılık bahşettiği kesindir.

    Yörükçeşmeleri, Çatalüyük batısından ta Çayırlar'a uzanan havzanın son noktasıdır denilebilir. Gobakguyusu, Gavasguyusu, Söğütcük kuyuları, Omarcık çeşmesi ve Yörük çeşmelerinin suları birbirine bağlandığı şüphelidir. Yine de onların sağladığı nemlilik, sıralandıkları vadiyi verimli ve yeşil kılmaya yetiyordu. 

    Kuyu olsun çeşme olsun, su kaynağına yakın yerlerde sürekli kurbağa yavruları zıplar, onları ve yılanları avlayan leylekler dolaşır dururdu. Ayrıca fes ördüğümüz küçük sazlar, kuzulara yedirmek üzere yolunan samıralar, taze gevrek gerdimeler türüm türüm tüterdi. Omarcık bitiminde oluşan küçük gölette dombeyler çamur banyosu bile yapardı.

    Köyden en uzak noktadaki Yörükçeşmesi de bu canlılıktan ayrı düşünülemez. Bir defa bölgedeki tek su kaynağı olduğundan çapacılar, yolmacılar, orakcılar yahut mal güdenler oraya uğramak zorundadırlar. Ot oraklarındaki beş on günlük sürede verilmesi gereken zorunlu mal sulama molalarını saymıyorum bile...

    Bu sulak ve canlı Yörükçeşmesi hareketliliğine bir örnek olması açısından bundan otuz yıl kadar önce yaşanan üzücü hadiseyi zikretmek isterim. Sonbaharda Afrika'ya dönen göçmen kuşlar, mola yeri olarak uygun sulak yerler arıyorlar. Yörükçeşmesi meydanına uygun bulup inmişler. İki çeşme aharları ve onlardan akan zayıf dereye aldanmış, yahut mecbur kalmış olmalılar... Turna olduğu düşünülen bu hayvancıklar, doğal dinlenme tesislerinde yaralarını sararken, acımasız avcıların tüfekli saldırısına maruz kalmış ve arkalarında epeyce bir zayiat bırakarak havalanmışlar. Eti yenilmeyeceğini bile bile bunlara ateş açanların durumunu bir yana bırakıp konuya dönersek, Yörükçeşmesi'nin doğal denge açısından ne kadar mühim olduğunu anlarız.

    Yüzey sularının kuruyup, yeraltı sularının çekildiği şu kurak dönemde Yörükçeşmelerinin hala şırıldırıyor olması bile başlı başına sevindirici bir durum. Ayrıca az da olsa çevresini yeşilliğe bürümesi de bir şeydir. O zamanlar her taraf su olduğu için midir nedir, küçüklüğümüzde değerini bilmiyormuşuz; ancak şimdi kafamız dank ediyor. Bugün Yörükçeşmesine bir başka gözle ve minnetle baktım, ne kadar güzel ve kıymetli olduğunu anladım.

    Gündoğusuna bakan bu iki kardeşin daha güneyde olanının bir numarası yok, kendi halinde sessizce akıp zamana ayakdaş oluyor. Size anlatacağım Çayırlar'a daha yakın olan büyük kardeş ise pek haşmetli görünüyor. Son zamanlarda 'devşirme malzeme' üzerine çok düşündüğümüz için ayrıca dikkatimi çekmiş olabilir. Çünkü çeşme gövdesinin büyük bir bölümü bu tip taşlardan oluşuyor.

    Şimdi birisinin ağzına atlet tıkamak suretiyle akmaz etmişler, ama baksan eskiden iki lulanın varını yoğunu boca ettiği uzun yalak taşı hatırına bu çeşmeyi inşa ettiklerini düşünürsün. Antik çağdan kalma bu yekpare mermer taş, gerçi yalak görevini hakkıyla yerine getiriyor, ama başka bir alemde başka bir vazifeyle istihdam edildiği çok belli. Sol alt tarafında yalak haznesine bağlanmayan gizemli delik, sağ altta bir kama yuvasını andıran yarım kanal ve uçlarındaki kabartma halkalarla sütun görünümü verilmiş bu garip taş, sürekli ayakta durduğu gençlik günlerini özleyen yatalak bir ihtiyara benziyor. Ve 21. yüzyılda bu çeşme kaidesine o kadar yakışıyor ki...

    Nasıl yakışmasın, gariplik çekmesin diye yine devşirme malzeme olmak üzere bir kaç arkadaş daha getirmişler üzerine... Hemen yanlarına yerleştirilen iki dikey ve lulaların göbeğini deldiği bir düzlem mermer ile bu garip yalak çok güzel bir kompozisyon oluşturmuş. Diğer taşları, alttaki yaşlı mermerin boyutuna ayarlayıp yerleştirmişler. Bu yüzden, ortası oyuk havuz gibi bir blok bulunca onun boyutlarına uygun bir çeşme inşa etmeyi düşünmüşler. Bence yalaktan aharlara geçiş oluğu bile o mermerin üzerinde hazırdı. Aslı bir kapı girişi veya lahit gövdesi olan bu mermer, çeşme kaidesi için biçilmiş kaftandı, değerlendirmek istediler. 

    Tabi bütün malzeme devşirme olacak değil. En üste zamanın ve yörenin kültürüne uygun, kaba taş bloğu işleyerek kemer görüntüsü vermişler.  Zikzak kemerin iki yanına iki ayyıldız ve ortaya bir tekyıldız motifi yerleştirmişler. Kemerin altı ise kaba ve basit bir kitabe olarak düşünülmüş: 'Maşallah, sene 1135'... En üstteki bu kemer işlemeli yerel kaba taşın bir şapkası olduğu da düşünülmelidir, fakat zamanın hızında eriyip gitmiş olacak ki, günümüzün hastalığı olan betonla tamir yoluna gidilmiş. Bu cesur restoratörler kendini alamayıp gövdenin bir kısmını çimento harcıyla sıvamışlar. Bütün bu sakilliğe rağmen Yörükçeşmesi orijinal güzelliğini koruyor.

    Kitabedeki tarihten anlaşıldığına göre Yörükçeşmesi üç asır önce, 1720'li yıllarda yapılmış. Bu, şimdiye kadar Eğret'teki eserlere ait belge niteliğindeki en eski kayıt olduğu için önemlidir. Bununla beraber kitabeden kimin yaptırdığına yönelik işaret alınamıyor. Bunun cevabı çeşmenin adında olabilir.

    Son yüzyılda Aşiret Yörüklerinin İlbulak/İblak'ta yayladığının çok şahidi var. Hatta köy içinden yörüklerin geçit resmi gibi nasıl geçtiklerini ayrıntılı anlatıyorlar. Ayrıca 17. yüzyılda da aynı hareketliliğe dair kayıtlar var. Bütün bunlardan yola çıkarak 18. yüzyıl ilk yarısında İblak'a sürekli gelen yörüklerden biri, ihtiyaç hissedilen bu yere böyle bir çeşme inşa ettiğini düşünebiliriz. Yörükçeşmesi denilmesinin başka bir izahı olamaz. İsimlendirmedeki tekil kullanımın manası da önce bir çeşmenin yapıldığı, çok uzun zaman sonra da ikincisinin ilave edildiğidir. Zaten iki çeşme gövdesi arasındaki nitelik farkı da bunun böyle olduğunu doğrular tarzda...

    Etrafının şenlik olduğu zamanlarda çeşmeleri büyük ve küçük diye adlandırırlarmış. Ayrıntılı anlattığımız büyük, diğer güneydeki küçük oluyor. Boyutundan dolayı böyle diyorlarmış. 1990'lı yıllarda kunduz tıkanması sonucu tamir gerektiğinde anlaşılmış ki, iki çeşmenin asıl kaynağı Bayramgucağı'nda imiş. Yani ilk yapıldığında oradan bülken su, künklerle büyük çeşmenin bulunduğu yere getirilmiş. Sonra ikincisi aynı şekilde... Belediye ve Hayır Cemiyeti'nce yapılan tamir sırasında künkler parçalanınca hattın tamamı kunduz tıkamasına maruz kalmasın diye plastik borularla değiştirilmiş.

    Son bir bilgi daha; 1950-60'larda İhsaniye tarafından İblak'a gelen Yörük yayla göçü ve dünüşlerinde Yörükçeşmesi sulama ve dinlenme mola yeri olarak kullanılmış. Kervandaki develerden dolayı bunu unutamayan son şahitlerin anlatımından, Yörükçeşmesinin ilk günden bugüne, yapılış amacına uygun kullanıldığı anlaşılıyor...

    Günümüzde o tarafa gidiş gelişler seyrek olabilir. Biz uzun yıllar sonra bugün gittiğimizde kendisiyle biraz hasbihal ettik. Yörükçeşmesi'nin anlatacağı çok şey var, kulak verin yeter.




12 Ekim 2024

Örnek Çıkarmak


    İpe değişik tarzlarda düğümler atarak onu dokumaya örme deniliyor. Örülen şeylere, örülerek yapılan giysi benzeri nesnelere de örgü adı veriliyor. İpekböceğinin kozasını örmesi, kaderin ağlarını örmesi, başa çorap örmek gibi zengin bir ifade gücünün yansıması olarak karşımıza değişik şekillerde çıkabiliyor bu kelime.

    Ör- fiiline yakın kelimeleri zihnimden geçirirken aklıma “örümcek” kelimesi de düşmüştü. Bu kelimenin tarihine bir bakayım diye Kamus-ı Türki’yi açınca hayal kırıklığına uğradım. Çünkü bu kelimenin aslının “örkümcek” olduğu ve “ürkmek”ten geldiği söyleniyordu. Halbuki ör- fiilinden türediği o kadar açık ki bunu bu hayvancığın salgıladığı maddeyi bir ağ haline getirirken hangi işi yaptığını görerek bile anlayabiliriz.

    Bakın Türk Dil Kurumu'nun Tarama Sözlüğünde “urgan” kelimesinin değişik telaffuzlarını nasıl tespit etmişler: örken, örgen, örgün, örkün… İşin içinde ip olunca ve birkaç ince ipin örülerek daha kalın hale getirilmesi sonucunda urgan ortaya çıkıyorsa ister istemez ör- fiili ile urganın bağlantısını kuruyorsunuz.

    Günümüzde “misal” karşılığı kullandığımız “örnek” kelimesinin birkaç anlamı sözlükte (Kamus-ı Türki) şöyle yer alıyor:

    1- Bir şey yapmak için öne konulan, imtisal olunan şey, numune, misal : Bu iş, bu adam size örnek olsun.
    2- Bir şeye imtisalen yapılan iş, manend, misal : Tıpkı örneğini yapmış.
    3- Bir büyük miktara misal olmak üzere gösterilen küçük miktar, numune : Zahire örneği, kumaş örneği.
    4- Cins, nevi, çeşit : Bu ne örnek maldır? Onun bizde birkaç örneği vardır.

    “Örnek” kelimesinin Anıtkaya’daki kullanım alanı sözlükte belirlenen sınırların içinde ve fakat daha dardır. Genç kızlar çeyizlerini küçük yaşlardan itibaren düzmeye başlarlar. Göz nuru döktükleri bu çeyizler o kadar önemlidir ki sergileyecekleri birkaç gün boyunca eksik arayan nazarlara karşı bütün tedbirler alınmış olmalı, her bir iş kusursuz görünmelidir. Ayrıca bu işlerin çok güzel, orijinal, benzersiz olması da tercih edilen özelliklerdir. Böyle bir iş çıkarmak için daha önceden yapılan işlerden yararlanmak kaçınılmaz olur bazen. İşte yararlanılan ve tamamlanmış böyle örgü, işleme gibi işlere “örnek” adı verilir. “Örnek almak” bir başka nakışı, ilmeği taklit etmek demektir. Elinde orijinal bir iş bulunduranlar çoğu zaman bunun örnek alınmasını istemedikleri için bazı sıkıntılar bile çıkar. İşte “örnek” kelimesi Anıtkaya’da bu şekilde kullanılır. Şüphesiz bu kelimenin baştan beri saydığımız kelimelerin anlamları ile bir ilişkisi vardır. Ama Anıtkaya’da kullanılan halinin sözlükteki anlamlarının hangisine daha yakın olduğunu bulmak size kalmış. Kim bilir belki de dört anlamla da bir parça bağlantısı vardır.

    Yine sadece Anıtkaya’da rastlanan bir birleşik kelimeyi de burada zikretmek yerinde olacaktır. “Elörnek” birleşik kelimesi mükemmel, kusursuz, ellere örnek olabilecek özelliklere sahip olan iş, eser anlamlarında kullanılmaktadır. Zamanla bunun haricinde éle sunulabilecek olan her şey için kullanılır olmuştur ama daha çok tepki cümlelerinde kendine yer bulur: ‘Elörnek evimiz mi var’ gibi…

    Bu hususta üzerinde düşünülmesi gereken bir kelime daha var. Anıtkaya çoban kültüründe gece koyun gütmeye örüm dediklerini sonradan öğrendim. Biraz araştırınca başka yerlerde de aynı kelimeyi aynı anlamda kullandıkları ortaya çıktı. Yalnız dar bir bölgede koyunu otlatarak sürmeye (ya da sürerek otlatmaya) örüm gütmek diyorlarmış. Buradaki örümün örmek fiiliyle bağlantısını kuramadım.  Belki sürünün düzensiz yayılışı kanaviçede, etaminde nakış dizilimine benzetilebilir. Ya da örgüdeki her bir 'din'i bir koyun gibi düşünebilir miyiz? 

    Sonuncusu fazla zorlama bir yorum olabilir... O kadar da olsun...



Köy Adamları

    
    Eskiden köylerin idaresinde vazife alan kişilere Köy adamı denilirmiş. Bunun ne kadar eski olduğunu bilmiyoruz. Ona gelene kadar köy yönetiminde söz sahibi kişilerin hangi ünvanı kullandıklarına bakalım.

    Selçuklular döneminde Köy Kethüdası kavramı var, Eğret Kethüdası ifadesine bir belgede rastlamış değilim. Yalnız bu kelime sonradan kahya'ya dönüşmüş, bununla ilgili Anıtkaya'da hala kullanılmakta olan deyimler var, 'kelkahya' onlardan birisi...

    Osmanlılar zamanında çok kullanılan ve başlıca görevi vergi toplama olan Voyvodalar köy idaresinde en etkili görevlilerden biriymiş. Birden fazla mahkeme belgesinde 'Eğret Voyvodası Mehmet Ağa'nın ismine rastladım. Sonradan voyvoda kelimesi kullanımdan düşmüş ve Ağa kelimesi yer almaya başlamış. Şimdi bizim köyde zengin ve cömert kişi anlamındaki ağa'nın başlangıcı böyle... 

    Ağa kadar kullanım genişliğine sahip olmayan Bey var bir de... Bey'ler de bir dönem köyden vergi toplamakla vazifelilermiş. Eğret'te bu kelimenin lakap olarak verildiği sadece bir kişi var; Alibey... Kantinlerin dedesi olan Alibey'in ataları da 1830'larda kaldırılan sipahilerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bir zaman yerleştikleri köyün yönetiminde söz sahibi olan sipahilerin öne çıkan görevi, mahiyetindeki askerlerle istendiği zaman sefere katılmaktı...

    Köy yönetiminde söz sahibi olan bir başka görevliye de ayan deniliyordu. Muhtarlık sistemine geçene kadar etkili olan ayanlık o kadar halk ağzına yerleşmiş ki, bu kelime Anıtkaya'da yer yer hala muhtar yerine kullanılmaktadır. Bir de köyde Ayanoğlular diye geniş bir sülale bulunduğu unutulmamalı...

    Bütün bu ünvanların kullanıldığı süreçleri görüp yaşayan Eğret'te hepsinin yanında etkili olan bir imam profili de akıldan çıkarılmamalıdır. Eski mahkeme tutanaklarında şahitlerden önce, onlardan daha etkili olduğu için imamın ismi yazılmış. Bir de Eğret'in Cumacamisi gibi özel bir durumu var ki orada cuma namazı kılınıyordu. Bu yüzden daimi bir hatip kadrosu bulundurulduğundan onun da yönetimde sözü geçtiği anlaşılıyor. Hatipoğlular sülalesi bunun bir yadigarı kabul edilebilir... Yalnız Delimam gibi imam ve hatiplk görevini birlikte yürütenler de vardı...

    Birinci dereceden yöneticilerin görevlendirme/atama/tutmasıyla bazı hizmetleri yürütecek kişiler de bulunuyordu. Bunların en bilineni ekili arazilerin korunmasında görevlendirilen destübandır. Halk ağzına desdivancı diye yerleşen bu görevliler, şimdi bizim korucu bildiklerimizin ta kendisidir. 

    Eğret idaresinde bulunan adı ve ünvanı ne olursa olsun yukarıda sayılan görevlilerin tamamına köy adamı denilmiş. Muhtarlık sistemine geçilip 1831'de ilk muhtar ve muhtar yardımcıları atandıktan sonra da muhtar, yardımcısı, imam, desdivancılar hep köy adamı kabul edilmiş. Osmanlı yıkılana kadar bu böyle... Cumhuriyet dönemindeki Köy Kanunu da bu düzene dokunmamış, sadece İhtiyar Heyeti ve Koruma Derneğini de işin içine sokarak köy adamı kavramını genişletip pekiştirmiş.

    Cumhuriyet döneminde Eğret köy adamlarının görev tanımı ve ücretlendirilmesine örnek olması açısından 1955 yılında alınan bir İhtiyar Heyeti kararına burada yer vermek istiyorum. Tıraka Abdurrahman Zenger ve ekibi bir kaç ay önce göreve gelmiştir. Büyük ihtimal gelecek 1956 yılının planlaması çerçevesinde aldıkları bu karar şöyle:

            KARAR NO: 27
            Köy derneğince kararlaştırılan muhtar ve imam ve diğer köy adamlarının yıllıkları kararı, 
            Köy derneği 9.12.955 tesadüf eden Cuma günü toplanarak Köy Kanununun 19. maddesinin 1. fıkrası hükmünce muhtar yıllık ücreti para ve mahsül olarak müfredatı aşağıda yazıldığı vechile kesilmiştir. Aynı toplantıda Köy Kanununun 83. Maddesi hükmünce imam ve diğer Köy Adamlarına verilecek mahsül ve parayı aşağıda müfredatı bildirildiği üzere yıllığının gösterilmiş ve derneğin bu kararı köy karar defterine aynen geçirilmiştir. Keyfiyeti tasdik ederiz. 9.12.955            
            Muhtar                       1200                1200
            İmam                            900                  900
            Katip                            540                  540
            Korucu                         450                  450               

      Sonradan Katip ve Korucunun ücretleri Köy bütçesinden karşılanmış, İmam ücreti ise köylüler tarafından hak usulü ayni olarak karşılanmıştır. Hak usulü ücretlendirmeye kararda 'mahsül' kelimesiyle işaret edilmiş; ama hangi ücretin ne kadarının mahsulden karşılanacağı pek açık değil. Günümüz Anıtkaya'sındaki beş camiden dolayı kafalar karışabilir, 1955'te Eğret'te ibadete açık tek cami vardı; Gocacami...

    Belediye kurulduktan sonra Eğret'te yönetim sistemi değişti. Köy muhtarlığının yerini iki mahalle muhtarlığı aldı, İhtiyar Heyeti kaldırıldı. Koruma yönetimi ve idaresi Belediye meclisine devredildi, fakat işleyişte değişiklik yapılmadı. Bünyesindeki görevlilere yine köy adamı deniliyordu. Ağız alışkanlığıyla Belediye Meclis üyelerine de aynı yakıştırma yapıldı.

     Bu arada Cami-i Şerif Vakfı Hayır Cemiyeti'ne dönüştürülmüş, Kooperatif kurulup onun yönetimi oluşturulmuş, ilk ve ortaokulların da zorunlu Koruma Dernekleri kurulmuştu. Bunların her birine de yönetim kurulu gerektiğinden köy adamı kavramının çapı ve niteliği değişmiş, kamu yararına çalışan gönüllü insan tipine dönüşmüştü. Bazılarına göre ise köy adamı olmak angaryadan başka bir şey değildi.

    Bununla beraber gönüllü olsun, ücretli olsun Anıtkaya'da Köy Adamı kadrosu hiç bir zaman boş kalmamış, insanlar vazifeden kaçmamışlardır. Hatta bazen o işin yürütülmesi için kendi evinin işini bile aksatanlar olmuş. Güdüğizzetin Emin Sağlam onlardan biriymiş...

    Hangi dönemdeyse Belediye, Koruma, Kooperatif, Hayır Cemiyeti vb. bütün müesseselerin yönetiminde üye imiş. Yalnız toplantılara katılsa her günü doluyor neredeyse... Haliyle eve uğramaz olmuş... O vakitler daha Üçevler yok, birlikler yani... Anası rahmetli bu durumdan yakınmış; 

    'Oğlum acık da evin işine bak' filan demiş. O zaman Emin Ağa ağlamaklı;

    - 'Gız Ana, valla hangı birine yetişceğimi ben de şaşırdım. Belediyeye gitsem Goruma galıyo, Gorumeye gitsem Hayır Cemiyeti galıyo, oreye gitsem Kopretif galıyo, Kopretife vasam evin işi galıyo. Hadi n'eden ben de bakam...'

    Dünden bugüne Anıtkaya'da köy adamı bitmez. Sırası gelen kendi işinden, zamanından, sağlığından feragat ede ede koşturur durur...



11 Ekim 2024

Çañ Senfonisi

    
    İkindi sonrası... Akşama daha çok var... Işığındaki şiddet henüz yakıcılığını kaybetmemiş Güneş, ufka doğru istikamet almakta... Kuşluk vaktinden beri sükunet içindeki Anıtkaya sokaklarında tarifsiz senfoni işte bu vakitlerde başlar. Sabah mahmurluğunda damlara dalan koyun sürüleri yeteri kadar dinlendikten sonra yaylıma çıkacaktır. Hareketliliğin sebebi bu... Ve koyunun her kıpırdayışında bir nota, her adımında bir nağme, her kafa sallayışta bir coşku... Binlerce baştan çıkan binlerce ses, bir tek beste olup ortalığı dolduruverir... İkindi sonrasından serin akşama kadar yüze yakın koyun sürüsü, bu senfoniyle yürür, bu besteyle suyunu içer ve sonra kimi Hendekarasın'dan kimi Gademguyusu'ndan tozu dumana katarak çeker gider...

    Burada senfoniyi sağlayan; çoban haykırışları, eşek anırması, değnek takırtısı, sürünün ayak tıpırtıları ve rengarenk meleyişleri kadar boyunlarında taşıdıkları çeşit çeşit enstrümanları, yani çañlarıdır.

    Dışarıdan bakan yabancı gözlere hepsi birbirinin aynı gibi görünen çañlar, işin ehlince farklı gruplara ayrılıyor. Grup içindeki her bir çañın bir benzeri bulunmadığını savunanlar da var. Onlara göre çañlar elle yapıldığı için, ses karakterini ustanın çekiç darbeleri belirliyor. Seri üretimden söz edilemeyeceğine ve usta bire bir aynı işlemi bir başka malzemeye uygulayamayacağına göre, her çañ benzersizdir.

    Her biri ayrı birey olan çañları yine de bazı özelliklerine göre gruplandırıyorlar. Bunu belirlerken boyutu, rengi ve sesi göz önünde bulunduruyorlar. Boyutuna göre adlandırma yapıldığında büyükten küçüğe çañ adları şöyle sıralanıyor: Gaba, orta, çeñe, garayedek, guzuyedeği... 

    Bunların dışında büyüklüğü hakkında bir fikir edinemediğim adayedeği ve takayı da saymak gerek. Ayrıca guzuyedeği, garayedek ve adayedeği isimleri üzerinde durulmalı. Çünkü yedek kelimesi yedmekle bağlantılı düşünülüp, bu çañı takan hayvanın geridekileri peşinden sürüklediği gibi bir mana kastedildiği açıktır. O vakit çañ isimlendirmelerinde onun işlevi de dikkate alınmış demektir.

    Sürü ününde yürüyen eşeklerin boynuna kocaman bir çañ takıldığı da aklımda kalmış. Onun özel bir adı var mıydı, bilemeyeceğim...

    Sarıçañ genellikle pirinç malzemeden yapılan çañlara verilen ortak isimdir. Diğer çañlara göre biraz daha küçük olan sarıçañlara zil adı da veriliyormuş. Tombul değil de kendine has konik yapısından dolayı zil denildiğine inanıyorum. Ne de olsa elle çalınan eski okul ziline benziyor...

    Gelelim çıkardığı sese göre çañ isimlerine... Liklik, takırdak, tıkırdak, şıñşıñ, cura, tıktık... Anlaşılacağı üzere cura dışındaki bu isimler, anlamsız yansıma sözcüklerdir. Bünyesindeki ses ve hecelerden, işaret ettiği çañın çıkardığı sese ulaşabilirsiniz. Bunu tarifle anlatmak çok zor; ama şu kadarını söyleyeyim, liklik kuzulara takılırmış...

    Şüphesiz çañlarda ses oluşumuna katkı sağlayan unsurlar gövdenin yapısı ve ortada ona çarparak ses çıkaran dilin hammaddesidir. Çañ gövdesi, bir kubbenin bağlandığı geniş bir karın ve daha aşağıda daralan bir etekten ibarettir. Kubbe merkezine bağlanan sarkaç ise bu gövdeye çarparak ses oluşturur. Tuhaf kubbe gövdede yankılanan ses, oranın karakterini kazanır. Tabi ortada sallanan dil/sarkaçın payını da unutmamak lazım; gövdeye demir veya ağaç çubuk değmesinden farklı sesler çıkar. Dediklerine göre büyük çañlara ağaç dil takılırmış...

    Sarı renkli; etek kısmı azıcık aralı, neredeyse kapalı küçük çañlar hatırlıyorum. (Kuzulara takıp liklik adını verdikleri bu çañlar olabilir.) Ses oluşumunda etek aralığının mutlaka payı vardır. Keskin, boğuk, ince, tok vb. ses tanımlamalarında etek aralığı önemliyse ve çañ adlandırmalarından sese gidebilirsek; liklik kapalı bir zil/çañdır demeliyiz...

    Çeşitlerini saydıktan sonra, hepsinin birleşiminden ortaya çıkan o malum besteye dönebiliriz... İşin ustaları, sürüye takılacak çañ cinsleri iyi belirlenirse çobana ve millete güzel bir müzik dinleteceğini söylüyorlar. Elbette bunun için çoban kulağının bir sanatçı inceliğinde olması, çañ çeşitlerini ve çıkardığı sesi iyi tanıması, yani kısaca müzik kulağına sahip olması gerekir. Böylece uygun çañları uygun hayvanlara takarak, resmen nota düzenlemesi yapmış oluyor. Siz buna beste mi dersiniz, aranjman mı bilemem...

    Çañ düzenlemesi laf olsun diye yapılmış bir şey değil; bunda hem estetik kaygı hem de sürüye hakim olma kabiliyeti var. Dediklerine göre guzuyedeği ile çeñe, orta ile garayedek çañları eşleştirildiğinde güzel ötermiş. Bunun gibi birbirini okşayan çañların bir arada bulunmasına dikkat ediyorlar. Aksi takdirde kulaklar tırmalanıp yoruluyor... Bir de çoban düzenlemesini kendisinin yaptığı çañları nerede olursa olsun tanıyabiliyor. Böylece çañlardan kendi sürüsünü, onların şiddetinden de sürünün uzaklığını hesaplıyor, hatta nokta atışı lokasyon belirliyor 'Benim goyun Gediği gavradı' deyip oraya yöneliyor.

    Sadece sürü çobanı değil, başka çobanlar da sırf bu çañlardan yola çıkarak kimin sürü nerede olduğunu anlarlarmış. 'Falancanın yedek sesi bu, öteki de filancanın cura...' diyerek kimin nerelerde bulunduğunu anlarlarmış. Bu yüzden rastgele çañ alıp takmak doğru bir davranış kabul edilmiyor...

    Tahmin edileceği gibi bazı durumlarda çoban için çañ, koyundan daha değerli olabilir. Çok hoşuna giden, benzerini çarşıda pazarda bulamayacağı çañları çalmaya kalkan çobanlara da çok rastlanırmış. Onlar bir sürüye dalar, koyuna kuzuya bakmadan kulağına takılan çañı bulup çözermiş... Buradan çañ hırsızı diye bir kavram çıkar mı, çıkar...

    Anıtkaya'da Cumartesi günleri kurulan hafta pazarında mutlaka bir çañcı sergisi bulunur ve ekseri Kelibanın dükkanın önüne yayılırdı. Çobanlar iki parmağı arasında tuttuğu sapından çañları sallayarak hangisini alacağına karar verirlerdi. Bazıları bir enstrüman ustası titizliğiyle onu kulağına yaklaştırır, biz fanilerin fark edemeyeceği frekansı yakalamaya çalışırdı. Bazen de iki çoban yan yana gelerek mesleğin inceliklerine dair bir sohbete dalıp çañları unuturlardı...

    Çañ konusunu kapatmadan Çañlı Hüseyin Karakaya'yı anmak gerek. Annesiyle Eğret'e küçükken gelen yetim Hüseyin, o çocuk aklıyla boynuna çañ takarmış. Boynuna taktığı bu çañın sonradan kendine ve ailesine lakap olup Çañlılar denileceğini nereden bilsin...

    Çañlı Hüseyin Karakaya 1971'de vefat etti. Köyün yüze yakın koyun sürüsünden eser kalmadı. Sürüler azaldı ve küçüldü. Çañdan ve müzikten anlayan çobanlar birer birer göçtü. Her sabah ve akşam Anıtkaya sokaklarından tozu dumana katarak yaylımdan gelen ve yaylıma giden koyun sürüleri de yok, sürüden yükselen tarifsiz senfoni de...

 


10 Ekim 2024

Devşirme Malzeme

     
    İnceleyenler Eğret tarihini Han/Kervansaray veya Hacı İbrahim Zaviyesi ile başlatıyorlar. Öncesinde başka bir yere konan ahalinin sel baskınlarından kaçıp bu tepeye yerleştiği benzeri söylenti, tarihi bir miktar geriye çekse de şimdiki yerine taşınma hadisesi yine Han ve Zaviyeye bağlanıyor. Şimdiye kadar bu kalıbın dışına çıkılabilmiş değil... Bu köyün tarihi 13-14. yüzyıldan daha gerilerde olamaz mı? Bu konu tartışılmalıdır...

    Tartışmaya katkı adına bazı gözlem, derleme ve düşüncelerimi paylaşacağım...

    Resmi adı Maltepehöyük olan ve Anıtkayalılarca Üyük olarak bilinen tümülüs hakkında şu ifadeler önemli: "Önemli bir yerleşim yeridir. Olasılıkla İTÇ'de büyük bir yerleşmeyi bünyesinde barındırmaktadır. Yerleşme; 2005 yılında Frig Vadisi Turizm Kuşağı Projesi kapsamında yapılan arazi çalışmaları sırasında tekrar belgelenmiştir." Belgelendiği söylenen yerleşim, İlk Tunç Çağına (M.Ö. 3000-2000) tarihlenmiş. Bu önemli bilgi şurada dursun...

    Başka bir bilgiye göre Anadolu'ya tümülüs geleneğini getiren Lidyalılar'dır, onlardan önce böyle bir mezar adeti yoktu. Bu bilgiye göre bütün tümülüslerin tarihi M.Ö. 8-6. yüzyıllara kadar götürülebilir, daha eskisi yok. Yalnız çoğu tümülüsün Frigyalılar döneminde yapıldığını söyleyenler de var. Hangi teori doğru olursa olsun, Maltepehöyük tümülüsü, yani bildiğimiz Üyük, milattan önce inşa edildiği kesin. Ayrıca bu tarihlendirmeye Çatalüyük ve Çatalınkuyu tümülüslerini de dahil etmek gerekir.

    Tümülüsler/üyükler konusunda vardığımız sonuç onların milattan önce yığılmış olmaları... Bu tarihlemeden başka bildiğimiz bir diğer gerçek de onların kral veya soylu mezarı olduğudur. Elbette bir krala teba ve ülke lazımdır. Bahsettiğimiz teba/halk bu civarda bir yerlerde kurulu köy/kasabada yaşıyordu. O ülkeyi şimdiki Anıtkaya'dan uzak bir yerlerde aramamak gerekir... 

    Bir üçgenle Eğret'i çevreleyen üç üyüğün üçünde de kaçak kazılar yapılmış. Bulunan bir şey olup olmadığını bilmiyoruz, ancak Maltepe'de çömlek benzeri iki buluntu kayıtlara geçmiş. Bunun dışında gerek köy içinde gerekse arazide bir çok kıymetli şeyin bulunduğuna dair söylentiler var. Falanca para buldu, filancanın tarladan define çıkmış vesair vesair...

    Bir de bizim kuşağın yakından bildiği bir kaç olaydan bahsedeyim... 

    Yetmişlerin sonunda olması lazım, Bakkal Seydi Selman evini yenilerken, üzerinde kadın heykeli bulunan bir mermer bloğu duvara yerleştirmişti. Antik dönemden kalma olduğu aşikar bu mermer, epeyce bir süre gocagapının dibindeki duvarda gelen geçeni selamladı. Sonradan birileri 'tarihi eserdir başın belaya girer', yahut 'puttur dinen sakıncalı' diye uyardıkları için birden ortadan kayboldu. Üzerini sıvayla kapattığını söyleyenler de var, taşı oradan çıkarıp icabına baktığını söyleyenler de...

    Aynı yıllarda bir buluntu olayı da Tellilerin Halil Öztürk'ün başına geldiğini duyduk. Evine su almak için tepedeki şebekeden uzun bir boru hattı döşemesi gerekiyor. Tabi bunun için de o kayalık sert toprağı kazması lazım. Kazarken bir heykelcik takılıyor küreğin ucuna. 'Böbek' diye önemsemedikleri o şey meğer bir tanrıça heykeliymiş. O dönemde köyde bulunan Jandarma Karakoluna haber veriliyor. Böylece ilgili mercilere teslim edilen heykel çok değerliymiş, halen Afyonkarahisar Müzesinde teşhir ediliyor.

    Galiba 1999 yılıydı... Tellilerin Halil'in tanrıça heykeli bulduğu tepenin kuzey yamacında Fişek Cengiz Öztürk kepçeyle kazı yapıyor... Yağışlı bir havada yapılan bu kazı esnasında kepçeye bir sürü nakışlı heykel parçası takılıp geliyor. Dikkatli bakınca bunların bir çok heykelin parçaları olduğu ve çok önceden kırılmış oldukları anlaşılıyor. Hepsini teslim ettikleri müze yetkilileri, oranın adak merkezi, sayısız parçanın da adak heykelleri olduğunu söylemişler... Öteden beri birilerinin o bölgeden önemli tarihi eser bulduğuna yönelik dedikodular eksik değil...

    Ayrıca Seydi'nin duvar örneğinde olduğu gibi bazı evlerin duvarlarında, diğer taşların arasında sırıtan nakışlı bazı mermer parçaları görülürdü. Başka bir yerden alındığı besbelli bu taşlar üzerinde pek durmazdık, sıradan şeylerdi çünkü...

    Bize sıradan görünen, ama diğerlerinin yanında çok farklı duran taşların kaynağı da farklıymış. Her biri başka bir yerden getirilip yerleştirilmişler. Bu yüzden bunlara devşirme malzeme denildiğini de sonradan öğrendik. Han/Kervansaray hakkında bilimsel bir çalışma yapan Ferhat Öztürk, bu binanın yapımında çok sayıda devşirme malzeme kullanıldığını örnekleriyle anlatmış. Yıllardır gözümüzün önünde duran bu taşları ancak Ferhat Hoca'nın söylemesiyle fark edebildik. Dahası var... Cumacamisi duvarlarında bu tür devşirme malzeme kullanıldığını da yine kendisinden öğrendik...

    Ayrıca üç asırlık Yörükçeşmesi, iki asırlık Omarcık ve Mezerböğrü altındaki çeşmelerde bu türden taşlar kullanıldığı dikkat çekiyor. Hem gövdede hem de yalaklarda kullanılan bu hazır taşlı çeşmelerin köy merkezinde ve uzak mevkilerde olması göz önünde bulundurulsun.

    Başta Kervansaray ve Cami olmak üzere Eğret köyündeki binalarda da göze çarpan devşirme malzeme kavramı böylece gündemimize girdi. Olayın nasıl geliştiği Seydi'nin duvardaki heykel örneğinden net anlaşılıyor. Elde bulunan güzel/ilginç/değerli bir malzeme, estetik yahut ekonomik kaygılarla binanın, çeşmenin uygun bir yerine yerleştiriliyor. Bu kadar...

    Devşirme malzeme kullanılması, bu kadar basit bir endişeden kaynaklanmış. Selçuklu veya Germiyanoğulları dönemine tarihlenen Eğret Han'ında devşirme malzeme kullanılmış olması çok da garip karşılanmıyor, çünkü her eserde karşılaşılabilecek bir durum... Fakat bu durum taç kapıda öyle bir abartılmış ki, bir benzeri daha yok. İşi, kapının iki yanına devşirme altı sütun yerleştirmeye kadar götürmüşler. Eğret Han'ı ayrıcalıklı yapan belki de bu değişik taç kapıdır...

    Gelelim esas meseleye... Bu kadar yaygın bir kullanım alanına sahip devşirme malzeme nasıl temin edildi, nereden devşirildi? Çok uzaklardan getirmiş olamazlar, yakınlarda bir yerlerden, mesela eski/antik bir kalıntıdan almış olmalılar...

    Yunan zamanında çekilmiş fotoğraflardan, taç kapı sütunlarının bir kaçı eksik olduğu görülüyor. Yirminci yüzyılda yapılan ilk onarımda sütunlar tamamlanmış. Bu sütunlardan birinin Hoca Dedemin babası Hacı Arif Dedenin mezar taşı olduğunu söylüyorlar. Eski Mezarlıktan uygun gördükleri taşlarla restorasyonu tamamlamışlar. Devşirme malzeme teminine güzel bir örnek...

    Hacı Arif Dede öldüğünde başına diktikleri o koca sütunu nereden buldular peki? İhtimal onun da dedelerinden birinin taşıydı... Peki onlar nereden devşirdiler? Antik bir kalıntıdan getirip diktiler. O koca heyula gibi sütunları çok uzaklardan getiremeyeceklerine göre, hemen yanıbaşlarındaydı... Eski kabristanı inceledim, vaktiniz olursa siz de girin dolaşın, çok değişik biçim ve boyutta antik taşların mezar taşı olarak dikildiğini göreceksiniz. Bu kadar çok devşirme malzeme, ancak çok yakınlardan devşirilir...

    Mezarlığa da gitmeye gerek yok... Eski dambeşlerin her birinde loğ taşı bulunduğunu orta yaşın üzerindekiler hatırlayacaktır. İşte o loğ taşları kim bilir hangi sütunun parçasıydı, her biri Eğret'ten daha yaşlıdırlar... Gocacami duvarının dibinde bir sütun başı, Bunar camisi ile kuyunun arasında su deposu olarak kullanılan mermer lahit, Hacıların Ağıl kuyusunun dibindeki lahit kapağı ve Anıtkaya'ya serpiştirilmiş onlarca benzeri... Her bir devşirme malzeme buraların antik yerleşim olduğunu bağırıyor...

    Geçtiğimiz yaz ilk defa duyduğum, Frig Vadisi olarak sunulan turizm bölgesinin ne kadar yanıltıcı olduğunu, Frigya Salutaris (Şifalı Frigya) sınırlarına Ömer-Gecek-Bayramgazi-Eğret hattının da dahil edilmesi gerektiği fikrini çok iddialı bulmuştum. Çengelli iğneyi Frigyalıların icat ettiğini, göğüslerinde kullandıkları bu alet şimdi bütün dünyaya yayılmış olduğu halde, Frigya bölgesi içinde yalnız Anıtkaya'da cenevinnesi diye adlandırıldığını keşfedince yavaş yavaş bu iddialı fikre hak vermeye başladım. Devşirme malzemeleri de düşününce artık inanıyorum; Eğret'in tarihi Friglere kadar gider...


 

08 Ekim 2024

Çobansalığı


    Herkesin bildiği manasıyla çobansalık/çobansalığı, büyük ve küçükbaş hayvanları satın aldıktan sonra evin çocuğu veya hanımına verilen sembolik bahşiştir. Hayvanın yetiştirilmesinde güdülmesinde gösterilen emeğin karşılığı olarak düşünülmüş. 

    Günümüzde yalnız kurbanlık alışverişlerinde uygulanan çobansalık  geleneği, bu sınırlamayla adeta bir görgü kuralı haline gelmiş. Alıcı bu bahşişi vermezse alışverişin hayrını göremeyeceği, bereketsiz bir işe girişmiş olacağı, uğursuzluk getireceği gibi inançların yanında çobansalık vermemek görgüsüzlük alameti olarak algılanır.

    Bu konuyu araştırmaya önce salık kelimesinden başladım. Baştan söyleyeyim bunun sağlık kelimesiyle ilgisi yok. Çobanın eline koluna sağlık dileme göstergesi olarak bahşiş verildiği, çobansağlığı sözünün zamanla çobansalığına dönüştüğü gibi açıklamalar geçersizdir...  

    Salık haber, bilgi anlamlarına geliyormuş... Bunun konumuzla alakası olmadığı çok açık... Bir deyim olarak bu kelimeye salık vermek sözünden aşinayız. Burada tavsiye etme, önerme anlamları var. Uygun bir doktora yönlendirme isteyen birine 'Falanca doktoru salık veririm' deriz. Bu kullanımın da bilgi ve haber anlamıyla alakası kurulamıyor. Her iki anlamın ise çobansalık kavramıyla bağlantısı bulunmuyor.

    Salık kelimesinin kıyıda köşede kalmış bir manası daha var; ağıldaki çoban odası... Genellikle dağda bulunan bildiğimiz koyun ağıllarından söz ediyoruz. Eğret/Anıtkaya ağıllarındaki bu odaların salık diye adlandırıldığını doğrulatamadım. Ev veya oda dendiğini hatırlıyorum, ama eski zamanlarda salık kelimesi kullanılmış olabileceğini düşünüyorum. Çünkü çobansalık yahut çobansalığı sözündeki anlam genişliği ile buradaki isimlendirme arasında bağ kurmak önceki kelimelerde olduğu gibi zor değil.

    Derken bu kelimenin Eğret'teki tarihine dair Berber Emmim önemli bir şey anlattı. Dinledikten sonra çobansalığı kavramı yerliyerine oturdu.

    Sürü sahipleri çoban tutarlarmış eskiden. Evde yeterli işgücüne sahip olmadığı için, yahut başka sebeplerle... Bu uygulama son zamanlara kadar geçerliydi; Arapların Gözelali Gödeşlere, Kelahmet ise Çolaklara çoban durduğunu hatırlarım...

    Çoban tutarken mutlaka bunun pazarlığı yapılıyor, yazılı olmayan sözleşmeyle bütün şartlar karara bağlanılıyordur. Konuşulmasa bile adetleşip yerleşmiş bazı hususlar da bulunuyor. Bunlardan birisi çobanın etlik hakkıdır. Genellikle bir kısır koyun, çobanın arkadaşlarıyla veya kendisi yemek üzere daha işin başında belirleniyor. Vakti gelip etlendiğinde kesilmesi planlanan bu etlik koyunun daha pazarlık aşamasındayken sözleşmeye sokulduğu da olurmuş. Çobanın hakkı diye pazarlığa sokulan yemelik koyunun diğer bir adı, tahmin edilebileceği gibi, çobansalığı...

    Eğret'te çobansalığı uygulaması genellikle kafası uyuşan diğer çoban arkadaşlarıyla birlikte yürütülürmüş. Bu dönem uzun süre kırda kalan çobanlar, birinin çobansalığını kesip bitene kadar onu yerler, sonra diğerininkine başlarlarmış. 

    Biraz ayrıntıya gireceğiz... Koyunu kesip garnını bütün olarak çıkarıyorlar. Temizleyip uygun yerini de bütün olarak pişiriyorlar. Koyunun etini de özellikle kuyruk yağıyla pişirip donduruyorlar. Ayrıca pişirilen garını (işkembe) bir tuluk gibi kullanıyor ve içine koyun etini depiyorlar. Garın içindeki bu eti, sürekli eşek sırtındaki heybenin bir gözünde tutuyorlar. Acıktıklarında, öğün geldiğinde içinde bulunan bir kaşıkla yeteri kadar eti çıkarıp icabına bakıyorlar. Heybe boşaldığında gelsin sıradakinin çobansalığı... Kar yere düşene kadar bu böyle devam ediyor...

    Dinlediklerimden sonra, artık çobansalığı sözünün kökenini açıklamak çok kolay. Çoban durmak/tutmak Eğret'te eskiden beri yaygın bir sektördü. Pazarlıklarda çobana yemelik bir koyun tahsisi de yaygındı hatta zamanla kural haline geldi. Çoban bu koyunu ağılın kendi konaklamasına ayrılan bölümünde (yani salıkta) serbestçe, istediği gibi yeme hakkına sahipti. Bu yüzden koyuna çobansalığı adı verildi, çünkü salığa tahsis ediliyordu. Zamanla salık dışında, kırda bayırda veya daha başka yerlerde de yenilmiş olmasına rağmen çobansalığı tabirinden vazgeçilmedi. Salık unutulsa da çobansalığı unutulmadı. 

    İş ağıllardan, salıklardan uzaklaştı; çobansalığı seyrek de olsa uygulandı, ama uygulama alanı daraldı. Bununla beraber anlamında garip bir kayma ve genişleme yaşandı. Çobanlık mesleğinden çıkıp cambazlığın bahşişine dönüştü. Daha sonra yalnız kurbanlık alışverişine sıkıştı kaldı...


 

04 Ekim 2024

Eğretli Ezogelinler

    
    1970'li yıllardı... Televizyon denilen alet henüz yerleşmemiş, kahvelerde ve sayılı evde bulunuyordu. Salı akşamları yayınlanan Türk filmini izlemek için kadınlar bu evlere yığılırdı. Ezo Gelin de o vakit yayınlanmış. Biri nasıl akıl ettiyse, filmdeki türküleri ve bazı sahneleri teyp kasedine kaydetmiş. Ben bir ev dolusu kadını salya sümük o kaseti dinlerken buldum, işin doğrusu bu içten gözyaşlarına pek bir mana verememiştim...

    Sonradan defalarca izlemek zorunda kaldığımız Fatma Girik ile Tugay Toksöz'ün boşrol oynadığı bu filmde gerçek bir olay biraz değiştirilerek senaryolaştırılmış.  Güzelliğiyle dillere destan Ezo, Ali ile evlendirilir. Kore savaşına giden Ali'nin şehit olduğu haberi gelince, töre gereği onu Ali'nin küçük kardeşi ile everirler. Aslında ölmeyen Ali'nin askerden sağ olarak dönmesiyle dram başlar. Filmin sonu ise trajiktir...

    Ezo Gelin, biraz da  yanlış bazı töre ve adetlerin eleştirisi gibidir. Onların neticesi acı ve gözyaşı olduğu dokundurucu bir ustalıkla perdeye yansıtılır. Gerçek olay Güneydoğu'da yaşansa da benzerleri bütün Anadolu köylerinde fazlası var eksiği yok, aynıyla görülmüştür. Bu yüzden film seyircide müthiş bir etki bırakır.

    Doğveller
   'Kalanlar Gelenler ve Bekleyenler' başlığıyla Cihan harbi sonrası Eğret'te yaşananların bir kısmını anlatmaya çalışmıştım. Orada da Ezo Gelin benzeri bir kaç dram vardı. Bunlardan en çarpıcısı Veyisoğlu Veli (Doğu Veli/Doğveli) torunlarının yaşadığıdır. Burada biraz ayrıntıya ineceğiz.

    Kız çocuğu gelin edildikten sonra kocasının anasını ana, babasını baba beller. Her yerde böyle olan bu Türk töresine göre kâim-i ata/kayın ata/gayınta ve kâim-i ana/ kayın ana/gayınna seslenmeleri de aslında 'ana baba yerine' manalarına gelir. Bu anlayışa göre gelinin ana babası artık onlardır. Oğullarının başına bir iş geldiğinde de gelin hakkında onlar söz sahibidir. Başka birine kocaya verme de dahil... Bu durumda gelinlerini en yakınlarından biriyle tekrar başgöz etme olayları sık yaşanır. Ezo Gelin hikayesindeki törenin temeli de budur...

    Tekrar Doğveli torunlarına dönecek olursak... Veyisoğlu Mehmet'in dört oğlu var. Cihan harbi başladığı sırada ikisi evli; ikisi daha küçük yaşta... Bunların büyüğü Veli, Gocamat (Ahmet Tektaş)ın ablası Ayşe ile evlenmişti. Henüz çocukları yoktu... Şehit olduğu haberi geldiğinde, küçük kardeşleri Şükrü köyde eceliyle vefat etmiş, Ali Osman ise henüz evlenebilecek yaşta değildi. Ayşe'yi kocasının hala oğlusu Hacıların Ali (Dindin Ali Azbay)a verdiler, Halit Azbay'ın anasıdır. 

    İkinci oğlu Halil İbrahim'in askerliği tam da büyük harbin başlangıcına denk gelmiş. Öncesinde onu da evermişler tabi ve onun da çocuğu yok... Savaş sonunda gelen geldi, gelmeyenin de ölüm haberi geldi. Böyle bir haberini dahi alamayanlar ise bu durumu onun şehadetine yordular. Doğvellerin Halibram gelmediğine göre şehit olmuştu. 1904 Doğumlu küçük kardeşi Ali Osman da artık evlenecek yaşa geldiğine göre, şehidin karısını kaynıyla everdiler...

    Ötede ise vaziyet zannettikleri gibi değildi. Kafkas cephesinde esir düşen Halil İbrahim kurtulduğunda harp bitmiş, ama henüz askerliği bitmemişti. Dağıtılmayan birliklerle işgal edilen yerler kurtarıldığı sıralarda Maraş'ta redif asker olarak bulundu. Ancak bundan sonra Eğret'e dönebildi. Geride bıraktıklarının, planlarını onun öldüğü üzerine yaptıklarını ne bilsin... 

    Bundan sonra Doğvellerin evde hayat herkese zindan oldu... En çok da evin gelinine... Kadın kısa bir süre sonra kahrından vefat etmiş... O kadar araştırmama rağmen bu talihsiz kadının adını, kimliğini ve kimlerden olduğunu öğrenemedim... Eğretlilerce Doğveli olarak bilinen Halil İbrahim Varlı ve Köse diye lakaplanan Ali Osman Varlı kardeşler, tekrar evlenerek hayatlarına devam etmişler; lakin ikisi de bu acıklı olayın izlerini ölene kadar üzerlerinden atamamış...

    Doğvellerin başına gelen olaylar ilk de değil, son da değil... Aklıma gelen bir ikisini daha anlatayım.

    Ayanoğlular
    Tureş Hanımın yaşadıkları mesela... Ayşe, Tureşoğlu Mustafa'nın kızı; Tingildeklerin atası Mehmet Ali ile Gödeşlerin atası Gödec Ahmet'in kardeşidir. 1864 Yılında doğmuş, hem sülalesinin lakabı olması hem de dillere destan güzelliği sebebiyle Tureş diye lakaplanmış. Herkes onu adıyla değil lakabıyla bilip, çağırıyor...

    Nasıl olduysa Tureş'i gönlünün kaydığı Ayanoğlu Hüseyin'e değil de onun abisi Halil'e veriyorlar. Belki de (belki değil mutlaka öyledir) büyüklerinin gençlerin hissiyatından haberleri yoktu... Evin büyüğü Ayanoğlu Ömer, küçük oğluna da Tureş'in teyze kızını alıyor... Burada dikkat etmemiz gereken şey, evlilik olayında taraflara söz hakkı verilmemiş olmasıdır. Büyükler kendi aralarında anlaşıyorlar, o kadar...

    Hal böyle iken, Tureş'in kocasının askerdeyken birliğinde vefat ettiği haberi geliyor. Yıl 1888 ve henüz çocukları yoktur... Bu arada kayınpederi de vefat etmiş bulunan dul Tureş Hanım'ı, kocasının emmioğlusu Ayanoğlu Derviş Ahmet'e verdiler. Burada bir oğlu dünyaya geldi...

    Ayanoğlu Hüseyin'e dönelim... Tureş'in teyzesi kızı Ümmühan ile evlenmişti. Bir oğlu bir kızı oldu, çocuklar küçükken anaları vefat etti. Hacı Hüseyin tekrar evlendiyse de bu kadının çocuklarına karşı tutumundan hoşnut değildi...

    Ötede Tureş Hanımın önce oğlu sonra kocası peş peşe vefat ettiler. Komşularındaki üvey annenin yeğenlerine acımasız tavrını Ayşe hanım da gözlüyor, ama elden bir şey gelmiyordu. Hacı Hüseyin karısını çıkarınca (boşanmanın o zamanki adı böyleydi) sırf küçük yeğenlerine merhametinden dolayı Tureş Hanım kırgın olduğu Ayanoğlu Hacı Hüseyin'e varmayı kabul etti. Zaten kısa bir süre sonra Hacı Hüseyin de vefat etti. 

    Bundan sonra Tureş Hanım yeğenlerinin hem anası hem babası olacaktır. Onların büyüğü olan kızı gelin ettiler, Öter (Ömer Tüblek)in anasıdır. Küçük ve oğlan yeğenine de dedesinin adını koymuşlardı. Hacı Hüseyin'in bu küçük oğlu da ileride Kölgeci diye lakaplanan Ömer Kayır'dır...

    Tureş Hanım yeğenini oğlu bilmiş, bakmış büyütmüş. Yeğeni de onu anası bilmiş, kendisine ana gibi hürmet etmiş. Aralarında kan bağı olmadığı halde Kölgecilerin bir lakabı Tureşler olmuş. Yani Tureş Hanım Ayanoğlularla bütünleşmiş. 

    Gelvelakin son kocası Ayanoğlu Hacı Hüseyin'den çocuğu olmadığı için kocası öldüğünde hukuken o ev ile bağı koptu kabul edilmiş. Fiiliyatta yeğeniyle sıcak bir aile ortamı kurduğu halde, soyadı kanunu çıktığında hayatta olan tek erkek kardeşi Gödecin Ahmet hanesine Ayşe Seviş olarak kaydedilmiş. 1946 Yılında vefatı da kayıtlara böyle işlenmiş...

    Hatipler
    Biz Hatiboğlu Hacı Mahmut'un Mollaosman ve Deliahmet lakaplı iki oğlunu biliyoruz. Oysa Deliahmet'in büyüğü ve küçüğü olmak üzere iki oğlu daha vardı ki isimleri İbrahim ile Mehmet idi...

    İbrahim, Molla Osman Aykaç'ın küçüğüdür, 1895 yılında doğdu. Hacımahmutlardan Zeliha ile evlendi. Zeliha/Zele Hanım; Hafız, Manda, Ayımevlüt ve Garaçaylı'nın ablaları oluyor. Dünya savaşı sırasında asker olan Hatiboğlu İbrahim, 1916 yılında Tuzla'daki birliğinde şehit olduğunda bir kız ve taze bir oğlan babasıydı. Oğlana İbrahim ismini verdilerse de bu çocuk fazla büyümeden vefat etti. 

    Bir kızıyla kalakalan Zele Hanım'ı öyle bırakmıyorlar ve yeni yetişmekte olan evin en küçük oğlu Mehmet ile nikahlıyorlar. Zaten hasdacak olan Mehmet kısa süre sonra vefat ediyor. Zele Hanım yine dul... 

    Bu kez Apdıramanların Ali'ye veriyorlar. O da yabancı değil; zira Zele Hanımın kaynanası da Ali'nin anası da Omarcıklardan... Aralarındaki muazzam yaş farkından bu evliliğin formalite olduğu anlaşılıyor. Nitekim Zele Hanım kısa bir süre sonra Apdıramanların Ali nikahında vefat ediyor. Demek ki bu kapıya huzur içinde vefat etmek için gelmiş. 

    Şimdi hem yetim hem öksüz kalan kızının adı Refiye'dir. Bundan sonra Yeniali diye lakaplanan Ali Kirkit'e babası gibi hürmet edecek, o evi de kendi evi belleyecektir. Zaten anasının yerine gelen de Mollaosman emmisinin kızı Ratibe'den başkası değildir, burada hiç yabancılık çekmez. Büyüdüğünde Kirpitçilerin Cemal eşi olan Refiye Kirkit, Şehit Hatiboğlu İbrahim ile Hacımahmutların Zele kızı olarak 2004'te vefat etti...

    Alicikler
    Verdiğimiz örnekerde dul kadınların en yakınlarıyla tekrar evlendirilmeleri hususu işleniyor. Büyükler böyle karar verirken neler düşündüğünü bilemeyiz, haklı endişelerle böyle bir yol tutmuş da olabilirler. Yalnız bu iyi niyet bazı çarpıklık ve sakıncaları ortadan kaldırmıyor.

    Bu örneklerde ilk ve ikinci evliliğin taraflarında söz hakkı bulunmadığı da anlaşılıyor. Yalnız bu hep böyle olmamış. Hayır, benim rızam yoktur, diye oldubittiye karşı çıkanlar da var. Sonuncu olay buna bir örnek teşkil etsin istedim.

    Aliciklerin Osman'ın büyük oğlu İbrahim, Emine Hanım ile evliymiş. Halime, Ramazan ve Hasan Hüseyin adlarında üç çocukları var. Hasan Hüseyin küçükken Aliciklerin İbrahim vefat ediyor. Adet olduğu üzere kayınpeder Osman, sıradaki oğlu Ahmet ile dul gelinini evermek isteyince Emine Hanım bunu reddediyor. 

    1901 Yılında, en küçüğü yedi yaşında olan üç çocuğunu da alıp Afyon'a kaçıyor ve doğruca Kadı'ya başvuruyor. Rızası olmadığı halde kayınpederinin kendisini kaynıyla evlenmeye zorladığını belirterek şikayetçi oluyor. Üstelik merhum kocasının hakkı olan nafaka talep ediyor. O yıllarda bir kadının bu iradeyi göstermesi büyük cesaret... Ayrıca istikamet olarak Afyon'a yönelmesi de İsmail kızı Emine'nin Afyonlu olabileceği izlenimi veriyor. Zaten Alicikler/Karamehmetler de iki nesil önce Afyon'dan gelmişlerdi.

    Bu arada kızı Halime'yi Afyon'a gelin etmiş. Mahkeme sonucu olumlu çıkmış ki, bundan sonra Emine Hanım iki oğluyla Eğret'e dönüp Aliciklerin yurtta kocasının hakkı olan bölüme yerleşmiş. Bundan sonra küçük oğlu Hasan Hüseyin cihan harbinde şehit oldu. Döğerli Mücellit Hocanın kızı Naime ile everdiği büyük oğlu Ramazan ise aynı savaştan gazi olarak döndü. Cesur çıkışıyla kendisi ve çocukları için bir irade ortaya koyan Emine Hanım böylece vefat etti... Ondan yadigar Naymelerin Ramazan Kırbaç dedesi ise 1974'te vefat etti...

    Sonuç
    Ezo Gelin repliklerini dinleyip burnunu çeke çeke ağlayan koca karıların bu hareketine o zaman bir anlam vermemiştim. Meğer onlar benzer hikaye kahramanlarını görüp tanıyan, onların acısını derinden hissedebilen kimselermiş de bu yüzden ağlıyorlarmış. Mevzu derin yani...