20 Ekim 2021

Milli Mücadelede Eğret Günlüğü - 10

 Büyük Taarruzun beşinci günü ve sonrası...

Önceki Bölüm


30 AĞUSTOS 1922

    9. Yunan Tümen karargâhından esir edilen bir subayın ifadesine göre Hamurköy - Çal - Dumlupınar doğrultusuna yürüyen ve devamlı taarruz ve takibe uğrayan Yunan kuvvetinin 5, 12,  9. ve 13. Tümenlerle 4.Tümenin artıklarından ibaret olduğu, 1. ve 2. Kolordu komutan ve karargâhlarının da beraber bulunduğu ve 7. Tümenlerin daha önce Dumlupınar ve oradan Uşak doğrultusuna çekildikleri öğrenildi.

    Fevzi paşa hazretleri ile gün doğmadan Hareket Şubesi Müdürü Şemsettin Bey de beraber olduğu halde bir otomobille Afyon’dan hereket ederek Eğret yolunu takiben evvela Beşkarış köyünde 2. ordu kumandanı Yakup Şevki paşa hazretleriyle görüştük. Takip edilen yol süvari kolordusunun 27-28 Ağustos günleri akınlar yaptığı ve sürekli kılıç darbeleri altında kalan düşmanın batıya doğru kaçmaya çalışırken aynı zamanda nefretle ateşe verdiği sahadan geçiyordu. Üzerlerinden geçtiğimiz yüzlerce otomobil enkazı ve düşman cesedi vs hezimet artığı, öz Türk yurdunda alçak düşmanın bıraktığı bu taze harabelerin hüznü anlatılacak gibi değildi.

    30 Ağustos 1922 sabahı kolordunun bulunduğu Kurtköy’e gelen Genelkurmay Başkanı, kolordunun bu günkü durumunu ve hareketlerini uygun buldu ve 1, 2. Ordular hakkında bilgi vererek kolorduyu aydınlattı.

    Süvari tümenleri, kolordu emri gereğince 30 Ağustos sabahı şiddetli yağmur altında hareket ettiler.

    Eğret baskınında Yunanlıların içinde kalıp bugün Kurtköy’de kolorduya katılan 2. Süvari Tümeni Kurmay Yüzbaşı Cevdet’ten “1. Kolordu’nun Toklusivrisi’ni alıp Kaplangı dağına ilerlemekte olduğu, demiryolu boyunca Yunanlıların arkası kesilerek Murat dağları kuzeyinden Keçiler - Belova doğrultusunda çekilmek zorunda bırakıldıkları” öğrenildi.  

 

    2. Ordu Komutanı saat 8.00’de şu taarruz emrini verdi:

    1. Düşmanın büyük bir yürüyüş kolunun Akin’den Kırgıl köyüne doğru 29 Ağustos 1922 öğleyin yürümekte olduğu görülmüştür. Gene dün sabahleyin Eğret civarından ve birliklerimizin buraya ulaşmasından iki saat evvel garba çekilen düşman birlilerinin Resulbaba silsilesinin yukarı hattında ve batı uçlarında bulunduğu görülmüş ve bu düşmanın güneyden 4. Kolordunun çarpıştığı ve kuzeyden de 17. Tümenin temas ve müşahade eylediği ve bu akşam sürekli batıya doğru kaçmaya çalıştıkları anlaşılmıştır.
    2. II. Ordu sol kanat tümenleriyle karşısındaki düşman üzerine atılarak mahvetmeye çalışacaktır.
    3. Porsuk Müfrezesi ve 41. Tümen kendi karşılarındaki düşman Eskişehir grubu birliklerini şiddetle tazyik eyleyecek ve bunların kuvvet ve mevzilerini ve kaçış yönlerini hızlıca öğreneceklerdir. Akin’den Kırgal istikametinde yürümekte olan düşman kuvvetine 41. Tümen Süvari Bölüğü takılarak harekâtını adım adım takip eyleyecek ve Orduya süratle malûmat verecektir. 3. Kolordu karargâhı Altıntaş’a gelecek, 1. Tümenini Altıntaş kuzey ve doğusunda toplayarak Akin cihetinde haber alınan düşmanı keşif ve tahkik ve kuzey ve kuzeydoğu yönlerini gözleyecektir. 61. Tümeni dün cephe kumandanlığından kendisine verilmiş olan emri tamamlamak için İşören mıntıkasına ilerleyecektir.
    6. Kolordu 16. Tümeniyle Çal köyü istikametine ve 17. Tümeniyle Hamurköy istikametine taarruz edecek ve Ulucak - Hamurköy - Dumlupınar sahasında karşısına çıkabilecek düşman kuvvetlerine şiddetle taarruz edecektir. Mürettep Süvari Tümeni cepheden doğrudan doğruya aldığı emir gereğince Kütahya üzerinden düşmanın Eskişehir grubunun gerisini kesebilmesi için öncelikle Döğer ve Malatya’ya gidecek ve Akin’den Kırka kuzeybatısındaki Kırgıl köyüne yürümekte olduğu 41. Tümen kumandanlığından haber verilen düşman yürüyüş kolunu acilen keşif ve tahkik edecektir. İşbu yürüyüş kolunun Altıntaş’a doğru yürüyüşü kesinlikle engellenip geciktirilecek ve orduya derhal bildirilecektir.
    4. 3. Kolordu’nun telsizi ile helyostası derhal Altıntaş’a kurularak hemen ve öncelikle 6. Kolordu ve daha sonra 2. Ordunun telsiziyle bağlantı kurulacak ve Eğret’teki Ordu helyostasiyle de hemen bağlantı kurulacaktır.
    Bundan başka 3. Kolordu kendi karargâhını Eğret’e telefonla bağlayacaktır. 2. Kolordu kendi karargâhını keza Eğret’e telefonla bağlayacak ve telsiziyle de 3. Kolordu ve Garp Cephesi’nin telsizleriyle irtibat sağlayıp bu irtibatı koruyacaktır.
    5. Ordu karargâhının birinci kademesi Eğret köyündedir. Ben şimdilik Beşkarış’ta 6. Kolordu’nun karargâhındayım.
2. Ordu Komutanı Mirliva Şevki

     Bu emirden kısa bir süre sonra Garp Cephesi Komutanlığına şu sabah raporunu yazdı:

GARP CEPHESİ KUMANDANLIĞINA

    1. 6. Kolordu’nun 17. Fırkasıyla Ağustos 29/30 gecesini öncüleriyle Ilıcaardıç’ta, büyük kısmıyla  Dereköy çiftliğinde, 16. Fırkası Genişler - Murâthanlar mıntıkasında, Kolordu karargâhı Beşkarış’ta geçirmiştir.
    2. 3. Kolordu’nun 61. Fırkası Keza 29/30 Ağustos gecesini Altıntaş – Kürtköy, 1. Fırkası Altıntaş kuzeydoğusu (Karaağaç) mıntıkalarında ve 3. Kolordu karargâhı Döğer’de geçirmiştir. 41. Fırka karşısında bir fırka olduğu anlaşılan düşmanla eski cephesinde meşguldür. Bu fırkanın süvari bölüğü dün öğlen bir düşman yürüyüş kolunun Akin’den Kırka’nın kuzeybatısındaki Kırgal istikametinde yürümekte olduğu ve kol nihayetinin 29 Ağustos saat 16.30‘da henüz Akin’den çıkmadığını görmüştür.
    3. 2. Ordu harp kademesiyle Eğret’te, ben Beşkarış’taki 6. Kolordu karargâhındayım.
    4. Mürettep Süvari Fırkası Kütahya hedefine yürümeyerek 5. Kolordu’nun emriyle güneye Hamurköy istikametine gitmiş olduğu haber alınmıştır.
    5. 1. Süvari Fırkası 5. Kolordu’ya katılmak fikriyle dün (29 Ağustos) öğleden sonra Oğlanmezarı doğusundan dolaşarak Yenice natısından Beşkarış köyüne gelmiş ve geceyi de burada geçirmiştir. Bu fırka 5. Kolordu’dan şimdi aldığı emir gereğince kuzeybatıya Tavagediği istikametinde yürümüştür.
    6. Dün akşamdan beri düşmana dair alınan malûmatın genelinde, düşmanın bazı kuvvetlerinin Ulucak - Büyükaslıhanlar mıntıkasında olduğu ve bunların Büyükaslıhanlar’dan Dumlupınar istikametinde yürüdükleri merkezindedir.
    7. 6. Kolordu bugün saat 08.30’da 17. Fırka ile Hamurköy üzerinden, 16. Fırka ile Çalköy üzerinden düşmana taarruz için konaklarından hareket etmiştir. 61. Fırka İşören (Allıören) köyüne yürümektedir. 1. Fırka 3. Kolordu karargâhıyle Altıntaş civarındadır. Mürettep Süvari Fırkasına Kütahya üzerinden düşmanın Eskişehir grubunun arkasını kesmek üzere öncelikle Döğer - Malatya’ya giderek Akin’den ilerleyen düşmanı keşif ve tahkik etmesi emrolunmuştur.
2. Ordu Kumandanı Şevki
    
    Saat 19.00’da Zafertepe’den 4. Kolordu komutanı 6. kolorduya gönderdiği yazı da yanında bulunan başkomutanın 2. Ordu ve birlikler hakkındaki sorularını bildirdi.
    2. Ordu komutanı bu saatte Çalköy kuzeydoğusunda bulunuyordu. Başkomutanın sorularını “Ben 6. Kolordu komutanı ve Kurmay Başkanı ile Çalköy’ün kuzeydoğu sırtlarında gözetlemeyle meşgulken 4. Kolordu aracılığı ile suallerinizi aldım. 6. Kolordu karargâhı ve ben Beşkarış’tayım. Karargâhım Eğret’tedir. 17. Tümen Hamurköy bölgesinde, 16. Tümen Çalköy’ün kuzeybatısında muharebede, 61. Tümen Alliören civarında muharebede, 1. Tümen ve 3. Kolordu karargâhı Altıntaş’tadır. Cephenin son emri hangisidir, kestirilemedi. Seyitgazi bölgesinde durum malûmdur. Buradan akşama doğru tekrar bilgi alacağımı umuyorum” şeklinde cevapladı.

    Mürettep Süvari Tümeni29/30 Ağustos gecesini Pusan köyünde bir iki saat istirahatle geçirdikten sonra 30 Ağustos 1922 saat 02.30’da Kütahya şosesi ile kuzeye hareket etti… Doğrudan gönderilen bir keşif kolu saat 10.00’da Alayunt’u ve öğleyin Kütahya’yı işgal etti.

    Saat 02.00’da Pusan’dan hareket eden Mürettep süvari tümeni sabahleyin Kütahya güneydoğusundaki Porsuk köprüsüne vasıl olduğu zaman beraberinde yerli Rum kafileleri 32. Metopisten alayına tesadüf ederek hücuma kalktı ve bir kısmını kılıçtan geçirdi, bir kısmını esir aldı. Cüzi bir kısmı dağlara dağılarak Gediz istikametine kaçmayı başardı. Sevk edilen keşif kollarıyla öğleye doğru Kütahya işgal edilmişti. Tümen gece Kütahya’da kaldı. Meclis Muhafız Taburu henüz Eğret’ten Altıntaşa’a yürüyüşte idi.

    Mürettep Süvari Tümenine katılmak üzere yola çıkan Meclis Muhafız Taburu saat 19.00'da Aykırıkçı kuzeyinde yürüyüşte. Tabur bu geceyi Pusan'da geçirecek.

    1. Ordu komutanı, Başkomutan ve Genelkurmay Başkanı Dumlupınar istasyonunda, Batı Cephesi komutanı Afyon’dadır.

    Yunan Ordusu:

    General Trikopis Adatepe muharebesinden kaçabilenlerle Kızıltaş vadisinden çekiliyordu, Banaz’a çekildiğini umduğu General Franko Grubu ile birleşmek için oraya gitmek kararında idi…
    General Franko Grubu ise İzmir’deki Küçük Asya Ordusu Komutanlığı’ndan İzmir yolunu kapamak emrini aldığından bulunduğu Yenice - Kaplangı - Hallaçlar hattında savunma kararındaydı. Halbuki gece yansı 7. Tümen Hallaçlar mevziini kaybetmiş, Hatıplar’a çekilmekte, 1. Tümen de gece yarısı Kaplangı dağının en yüksek tepesini kaptırdığından 500 metre gerideki (batıdaki) tepelerde savunma tertibi almıştı….
    3. Yunan Kolordusu eski mevzilerini korumakla beraber Bursa doğrultusuna çekilmek üzere Seyitgazi kesiminden bir kısım kuvvet ve ağırlıklarını Eskişehir’e çekmektedir. 15. Yunan Tümeni Alayunt’tadır. 1. ve 2. kolorduların karargâhları, bağlı birlikleri, ordu ağır topçu alayı, 4. Tümenden bir kısım, 5. 9. 12. ve 13. Tümenlerden bugünkü Adatepe muharebelerinden kurtulabilen tahminen 5-8 bin kişilik bir kuvvet Alliören - Keçiler - Uysu yolu ile Kızıltaş vadisinden batıya çekilmektedir. 5. Tümen komutanı emrinde 5. Tümen birliklerinden kurtulabilen bir kısım kuvvet de Belova gediğini aşmış, Murat vadisinden Gediz istikametine çekilmektedir. Plastras Müfrezesi de Arpagediği’nden Murat dağlarından Banaz’a çekiliyor.

31 AĞUSTOS 1922

    2.Ordu Komutanı, Batı Cephe Komutanlığına geceden şu raporu yazdı:

GARP CEPHESİ KUMANDANLIĞINA

    ……….
    7. Ordu karargahı harp kademesi Eğret’te ve ben Beşkarış Höyükteyim. 3.Kolordu Kumandanlığının Eğret karargahımla günde üç defa telsizle muhabere eylemesi ve rapor verip emir telakki eylemesi lazımdır. 6.Kolordunun dahi Eğret karargahımla vesait-i muhtelife ile devamlı ve emin irtibatta bulunması lazımdır. 31 ağustos 1922, saat 01.25    
2.Ordu Kumandanı mirliva Şevki

 

    Bugün Başkomutan Gazi Mustafa Kemal şu bildiriyi yayınladı:

    1. “Yayımlanmayacaktır” kaydıyla verdiğim bilginin yayını aşağıda bildirildiği şekilde olacaktır:
    2. 26 Ağustos 1922'de başlayan Afyonkarahisar - Dumlupınar Meydan Muharebesi 31 Ağustos 1922 sabahı son bulmuştur…… Bu istikametteki kolordularımız bugün 31 Ağustos 1922 sabahından beri İslamköy – Ahadköy hattından Uşak üzerine yürümektedirler. Düşmanın 1. ve 2. Kolordu Karargâhlarıyla 4. 5. 9. 12. ve 13. Tümen Karargâhlarını kapsayan dört buçuk tümenlik diğer parçası, 1. Ordumuzun şiddetle devam eden taarruz ve baskısıyla Kızıltaş Deresi içine atıldı. Eğret - Altıntaş hattından ilerleyen 2. Ordumuzun da etkisi, 1. Ordunun düşmandan önce Dumlupınar mevzilerini tutması ve Süvari Kolordumuzun muharebe meydanının kuzeybatıya giden yollara hâkim olması dolayısıyla Kızıltaş Deresi içinde sıkıştırılmış olan bu düşman… 29 Ağustos 1922 günü Seyitgazi civarından Akin - Döğer istikametinde hareketle meydan muharebesine yetişerek asıl kuvvetlerine yardıma teşebbüs ettiği anlaşılmıştır. Ortaya çıkan bu durumun etkisiyle bu düşman kuvveti kuzey istikametinde çekildi. Gerek bu kuvvetin ve gerekse Eskişehir'de bulunan diğer düşman kuvvetlerinin imhası için de tertibat alınmaktadır. Menderes bölgesinde bulunan bütün düşman birlikleri devamlı takip karşısında mevzilerini terk ederek çekilmeye başlamıştır.
    3. Dumlupınar'dan yazılmıştır.
    Başkomutan Mustafa Kemal

 

1 EYLÜL 1922

    Uçak keşif raporu:

    Takip edilen istikamet: Afyon - Eğret - Altıntaş - Kütahya - İnönü -Bozüyük - Karaköy - Dönüş.
    ….
    6. Bu keşif saat 07.30’da yapılmıştır.

 

    2. Ordu Komutanı 1 Eylül günü saat 8.10’da şu ordu emrini yayınladı:

     Eğret  1/Eylül/1338  Saat. 8.10

    Ordu Emri 17
    …………..
    8. Ordu karargâhının harp kademesi bugün öğleden itibaren Altuntaş’ta bulunacaktır.
    2. Ordu K. Şevki



23 EYLÜL 1922

    Kuva-yı Havaîye Müfettişi Kaymakam Muzaffer Bey, Büyük Taarruz ve sonrasında Cephe Tayyare Bölüğü‟nün faaliyetlerini 23 Eylül 1922 gün ve 1179 sayılı Milli Müdafaa Vekâlet'ne sunduğu raporda şu şekilde yazmıştır:
    “İzmir'e kadar beraber bulunduğum Cephe Tayyare Bölüğünün harekâtı harbiyesini arz ederim. Yeni gelen ve makineli tüfekleri burada tatbik edilen Spat avcı tayyareleri ile 25–26 Ağustos 1922 günleri hâkimiyeti havaîye temin olunmuştur. Düşman keşif tayyareleri, keşfe devam edemeyerek harekâtımız gizli kalmış ve kendi tayyarelerimiz mükemmelen keşiflerini yapmıştır. Keşif tayyarelerimiz, ilk günlerde iki tarafın vaziyetlerini her an mükemmel suretle tespit etmiştir. Cephe genel durumu hakkında tayyarelerden yararlı bilgi alınmıştır. Keşif tayyarelerimiz, ilk düşman kaçışında düşman fırkalarının Eğret Köyü istikameti umumiyesinde kaçışı tespit etmiştir. Yine, müteakiben Uşak kaçış istikameti şimal grubunun Eskişehir'den Bozüyük istikameti umumiyesindeki kaçışı görmüştür... Erkan-ı Harbiye-i Umumiye'ye ve Garp Cephesine arz olunmuştur efendim.”

KAYNAKLAR
1. Türk İstiklal Harbi, GKB, Ankara,1999, cilt 8-9-10-
2. Türk İstiklal Harbi, GKB, Ankara, 1974, cilt 2-
3. Büyük Taarruz’da Türk Süvarisi, Selman Yaşar, Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt X, Sayı 2
4. Büyük Taarruz ve Turan taktiği, Prof.Tayyib Gökbilgin, Tarih Enstitüsü Dergisi, s.12, İst. 1982
5. Arşiv Belgelerine Göre Büyük Taarruz, Uğur Üçüncü, (TOD), sayı 25, Mart 2016
6. Büyük Taarruz, İsmet Görgülü, Ankara, 1992
7.Türk istiklal Harbi, Cevdet Kerim, İstanbul, 1925
8. On Yıl Savaş ve Sonrası, Fahrettin Altay, İstanbul, 1970
9. İstiklal Harbimizde Süvari Kolordusu, Fahrettin Altay, İstanbul, 1949
10. Türk Kurtuluş Savaşı, Fahri Belen, İstanbul, 1970
11. Askeri Tarih belgeleri dergisi, MSB, sayı: 53-57-61-68-94-97-116-121-129-134-136
12. İç Ege’de Felaket ve Zafer, Cengiz Çetintaş, https://doczz.biz.tr/doc/260782/i%CC%87%C3%A7-ege--de-felaket-ve-zafer
13. Türk Havacılık Tarihi, Cengiz Tatar (Doktora tezi), Afyonkarahisar, 2018
14. Mareşal Fevzi Çakmak’ın Konuşma Demeç ve Söylevleri, Derya Genç Acar, AAMD, Kasım 2006
15. Kurtuluş Savaşı Alanlarının Turizm Coğrafyası, Ahmet Serhan Güngör, İstanbul, 2010


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder