15 Ekim 2021

Milli Mücadelede Eğret Günlüğü - 2


Günlüğün bu bölümü, Sakarya Zaferi sonrası Yunanlıların geri çekilmesinden, iki tarafın kaçınılmaz taarruz hazırlıklarına kadarki yaklaşık 10 aylık dönemi ele alır.

Günlüğün 1. Bölümü

3 EKİM 1921

    Genelkurmay’ın harp raporuna göre; 1 Ekim’de Sarıcaova’ya inen düşman kuvvetleri, 2 Ekim’de Gazlıgöl’e gelmiştir.


7 EKİM 1921

    Sakarya Meydan Muharebesinden sonra Eskişehir genel istikâmetinde çekilen Yunan ordusu, daha başlangıçtan itibaren Afyon bölgesine bir kısım kuvvetlerini kaydırmaya başlamış bulunuyordu. Nitekim, kuzeyden güneye alınan kuvvetlerden bir piyade tümeniyle iki süvari alayından ibaret ilk takviye birlikleri, 28 Eylül 1921’de Gazlıgöl’e hareket etmiş ve 7 Ekim’e kadar Gazlıgöl-Susuz-Afyonkarahisar-Balmahmut bölgesinde toplanan Yunan kuvvetleri, dört tümene yükselmişti.

 

14 EKİM 1921

    Kuzeyde Bozaniç yöresinde bulunan 1. Süvari Tümeni de Hüsrev Paşa bölgesine getirilerek Seyitgazi - Üçsaray - Türkmendağı hattı ile Bavurda - Kazuçuran - Eğret hattı arasında keşifle görevlendirildi. Bu suretle son duruma göre; keşif, emniyet ve muharebe için ara hatları belirtilmiş bulunan Batı Cephesi birlikleri, 10 Ekim’den beri başlamış oldukları tahkimat işlerine 14 Ekim’den itibaren cephe komutanlığınca görevlendirilmiş oldukları kendi sorumluluk bölgelerinde devam ettiler. 

 

31 EKİM 1921

    Yunan birliklerinin savaş güçlerinin takviyesi ve cephede tahkimata hız verilmesiyle  ilgili olarak da 29 Ekim’de kuvvet çoğunluğunun güneyde toplanmasına orduca karar verildi. Kuzey Grubu emrindeki 9. Tümen’le Süvari Tugayı’nın ve 7. Tümen’in, Güney Grubu (Afyon bölgesi) emrine girmesi plânlandı. Bir başlangıç olmak üzere. Güney Grubu’na tertiplenen kuvvetlerden, bir topçu grubunun da 30 Ekim’de demir yoluyla güneye nakli, ve 9 . Tümen’in de 31 Ekim Afyon bölgesine hareketi emredildi. Bunu izleyen günlerde (Kasım 1921) plânlanan bu kuvvetlerin nakline devam edildi.


27 KASIM 1921

    16 Kasım 1921’de harekete geçen 7. Tümen, 18 Kasımda Ihsaniye’ye, daha sonra Belce’ye ve 27 Kasım akşamı Balmahmut’a intikal etti.

 

OCAK 1922

    Savaş bölgesinde yaşayan halkın gezileri, ordularca düzenlenen özel belgelerle yapılmaktaydı. İzin belgesi olmadan Eğret'te halk tarlaya çıkamıyordu.


4 OCAK 1922

    Yunan Ordu Komutanlığı Raporu: 9. 1. 2. ve 7. Tümenler kış ortasında eski ve bozuk yollardan harekete geçirildiğinden askerin moralinin bozulmasına sebep olmuştur.

 

10 OCAK 1922

    Trikopis’in karşı planı: 7. Tümen’e, ya Eğret’de ihtiyatta kalmak, ya da Sandıklı istikâmetine taarruz etmek görevi verilecekti. Türkler Kuzey Grubu’na taarruz ederlerse 7. Tümen  kuzeye hareket ederek Türk birliklerinin yan ve gerilerine taarruz edecekti. Sandıklı’ya taarruz için 7. Tümen, Sincanlı’da toplanacak…

 

19 ŞUBAT 1922

    Yunan Başkomutanı Papulas’ın İzmir’de Ayafotini Kilisesi’nde “Anadolu’yu boşaltırsak baştan sona kadar tahrip ederek yüz senede onarılamayacak hâle getiririz” açıklamasının bir propaganda mı, yoksa Yunanlıların Anadolu’yu boşaltmak kararında mı olduğunu kestirmek mümkün olmadığını…

 

12 MART 1922

    12 Mart 1922’de 13. Tümen, ordu emriyle ileri hattaki mevzilerini, 5. Tümen birliklerine teslim ederek Eğret’in kuzeyine ihtiyata alındı. Karargâhı Gazlıgöl’de bulunan 2. Kolordu da emrindeki 12. Tümen’le Kumartaş’ta, 5. Tümeni’yle Bozüyük’te ve 13. Tümen’le Eğret köyünde olmak üzere, kuzey ve güney gruplar ara hattına kadar olan savunma bölgesinin sorumluluğunu taşıyacaktı.

 

12 NİSAN 1922

    7. Tümen, 37. Alayı’nı Savran’da bırakarak büyük kısmı ile Eğret’e;  9.Tümen de demiryolu dolaylarına alındı. Bu tümenlerin kuzeye alınmaları ile ilgili olarak, Afyon kuzey kesimindeki 5. ve 12. Tümenlerin cepheleri daraltıldı.

 

14 NİSAN 1922 

    Batı Cephesi Komutanlığı’nca 14 Nisan 1922’de, tümenlerin süvari bölüklerinden teşkil edilecek 4. ve 1. Kolordu’ya verilen süvari alaylarından biri Alayunt - Döğer, diğeri de Döğer - Gazlıgöl hattında keşifle görevlendirilmişti. Yunan ordusuna gelince; Afyon grubunun kuzey kanadını daha da kuzeye uzatarak tahkime başladıkları, Afyon kuzey bölgesindeki mevzilerinin 100 metre kadar ilerisinde yeni siperler hazırladıkları görülmüş…

 

18 NİSAN 1922

    7. Tümen Komutanı Tümgeneral Andrea Platis komutasında olmak üzere Eğret ve Döğer’de toplanan 7. ve 9. Tümen’den kurulu Tümenler Birliği, ileri hatlardaki 13. Tümeni (iki taburu eksik) geri çekerek ihtiyata aldı. Tümenler genellikle kuzey ve güney gruplarını takviye ile görevlendirilmişti. Bu birlik emrindeki 7. ve 9. Tümenin süvari bölükleriyle emrine verilen 10. ve 15. Bağımsız Tümenin süvari bölükleri ve daha bir kısım birliklerle teşkil ettiği karma bir müfrezeyi, Kuzey - Güney grupları arasındaki boşluğu kontrol ve emniyet altına almak üzere yerleştirdi.

 

MAYIS 1922

    Mayıs ayı içinde Afyon’un kuzeydoğusuna doğru kuvvetler sevk etmek suretiyle Türk cephesinde yapılan değişiklik nedeniyle, Güney Grubu, kuvvetlerini karma bir hâle getirmek zorunda kaldı. 2. Tümen in işgal mıntıkası kuzeydoğuya uzatılarak, 1. Tümenin cephe hattı da daha doğuya nakledildi. Ve 4. Tümenin cephesi örtüldü. Ordu emriyle Nisan 1922’de kurulan ve Döğer bölgesine yerleşmiş bulunan Tümenler Birliği (7. ve 9. Tümen) 13. Tümeni ileri gözetleme hattından çekerek burada sadece iki tabur bıraktı.

    Yunanlılar, genel olarak bundan önce yapmakta oldukları tahkimata ve özellikle Afyon kuzey kesimindeki savunma hattının tersinde Nisan 1922’de başladıkları yeni mevzilerin hazırlanmasıyla ilgili tahkim faaliyetlerine devam etmişlerdi. Bu gibi işlerde, bölgedeki yerli Türk halkının insan gücünden ve araçlarından, zor kullanarak faydalanmak yolunu tutmuşlar, teşkil ettikleri yerli çeteler ve para ile satın aldıkları hainlerle Türk halkı üzerinde tüyler ürpertici zulüm ve cinayetlerine de hız vermişlerdi.

    Yunan ordusu düzenlerinde yapılan bu değişiklikler, Türk ordusunda tartışmalara yol açtı ve buna karşı yeni düzenler alınması kararlaştırıldı.

 

17 MAYIS 1922

     2. Ordu Komutanlığının Kendi Bölgesindeki Düzenleme Hakkındaki Mütalâası

Yunanlıların Kocaeli’de bir, Eskişehir’de üç, Döğer dolaylarında dört, Afyonkarahisar bölgesinde dört tümeni ve Aydm bölgesinde de bağımsız birlikleri bulunmaktadır…Bu toplanma; dört-beş haftadan beri göz önünde yapılmakta, Türk ordusu ise buna seyirci kalmaktadır…Yunan ordusunun aldığı bu durum, kendisine hem taarruz hem savunma için elverişli görülmektedir.

    Yunanlıların Döğer kesiminden ya da Eskişehir üzerinden taarruzu son aylarda dikkatle ve önemle incelenmiş olup Yunanlıların böyle bir hareketi sürpriz olmayacaktır.


         22 MAYIS 1922

         2. Uçak Bölüğünden ayrılan Akviran Müfrezesi 14 Nisan – 12 Mayıs 1922 arasında Çeçıngiç (Feyziabad), Seyitgazi, Yukarı Söğüt, Ayvalık, Alpanos, Kuyucuk, Eskişehir, Muttalip, İscehisar, Bostanlı, Döğer, Susuz, Cumalı, Eğret, Muratlar, Karacaahmet, Kadımürsel, Kırkpınar bölgesinde keşifler yaptı. Bu keşifler sırasında ayrıca; "Türklerin Yunanlı esirlere çok iyi davrandıklarını, savaşa son vermek amacı ile biran evvel Yunan askerlerinin teker teker veya grup halinde teslim olmalarını tavsiye eden" aşağıdaki bildirileri atarak, Yunan birlikleri etkilenmeye çalışıldı. Bu bildirilerde künyeleri açıklanan esir Yunan askerlerinin imzaları bulunuyordu. Yunanca atılan bildirinin Türkçe örneği şöyleydi.

        Asker kardeşler

         İmzaladığımız bu beyannameyi okuyun, 3 seneden beri Türklerin ne karakterde insan olduklarını anladık. İşte biz de onun için Türklere teslim olduk. Türkler bizi gayet iyi karşıladılar ve dilediğimiz gibi serbest bıraktılar. Şu halde harbin korkunç safhalarından canımızı kurtararak ve subayların mezaliminden kurtularak şimdi rahat ve huzur içinde yaşamaktayız. Eğer siz de gelip teslim olursanız, işte o zaman bu söylediklerimizin tamamının birer hakikat olduğunu anlayacaksınız.

         Karşınızda ateş tehlikesine maruz kalmamak için siperlerde son derece ihtiyatlı davranmalısınız. Bir asker yalnız başına teslim olmak istediği zaman uzaktan ellerini havaya kaldırarak bunun bir teslim işareti olduğunu belirtir veyahut bir beyaz mendili uzaktan sallayarak Türk siperlerine doğru yaklaşır. Türk siperlerinden duyacağınız 'teslim teslim' kelimesiyle karşılanırsınız. Eğer daha çok arkadaş teslim olmak istiyorsa bilhassa şunlara dikkat edilmelidir.

         Bu gayelerinizi göstermek için eğer vaktiniz kalmazsa o zaman üçer üçer siperlere doğru ellerinizde beyaz mendillerle gelmeye başlarsınız, Türk siperlerine 100 metre kala tüfeklerinizi yere atar, ellerinizi havaya kaldırarak teslim olursunuz. Evvelce teslim olanlarla sonradan teslim olanlar arasında farklı bir işlem olmayacaktır.

      Onlar da evvelkilerin tabi olduğu işleme uyularak kabul edileceklerdir. Şimdiye kadar teslim olanlar serbest ve rahat yaşamaktadır. Onun için sevgili kardeşimiz, nasihatlerimizi iyi dinleyerek, ona göre tedbir alınız. Şunu da belirtelim ki nasihatlerimizden bir miktar yararlanmanızı tavsiye ederiz. Huzur içinde kalınız.


MAYIS SONU 1922

Yunan ordusu, 2. Kolordu: Karargâhıyla Gazlıgöl’de;
13. Piyade Tümeni: Karargâhıyla Karacaahmet’te;
9. Tümen: Döğer bölgesi Karapınar yöresinde;
7. Tümen: Bu tümen önceleri kuzeyden gelerek Güney Grubu’nun çeşitli cephe kesimlerinde görevler almış en son Eğret bölgesinde bulunmaktaydı.

 

1 HAZİRAN 1922

    Batı Cephesi Komutanlığına göre; Eskişehir, Döğer ve Afyon kuzeyi bölgesindeki bir kısım Yunan birliklerinin eski yerlerinde olmayışları, Yunanlıların bazı cephe kesimlerinde yeni düzenler alabileceği kamsını uyandırmıştı. Düşman durumu hakkında elde edilen bu bilgiler üzerine, Cephe Komutanlığınca, birliklerden keşif ve gözetleme hizmetlerine önem verilmesi istendi.

 

4 HAZİRAN 1922

    Hacıanesti Küçükasya Ordusu Başkomutanı oldu.

 

5 HAZİRAN 1922

    Ordu komuta kademesinde değişiklikler:
    Ordu Kurmay Başkanı General Pallis’in yerine 2. Tümen Komutanı General Yorgi Valetta atandı.
    1. Kolordu Komutanlığı’na General Trikopis, 2. Kolordu Komutanlığı’na General Diyenis atandı.
    Tümenler Birliği (7. ve 9. Tümenler) Komutanı Tümgeneral Plati İzmir’deki genel karargâha alındı.

    Daha sonra cephede 15 günlük denetleme yapan Başkomutan birliklerin genel hâl ve tavırlarını yeterli bulmuşsa da… Diğer taraftan denetleme sırasında kıta komutanları, Başkomutanlarına, özel surette giydirilmiş vs. tam olarak donatılmış kıtalarla, cephede kuvvetli olan bir tahkimat göstererek askerin moralinin iyi durumda olduğunu ve Türklere saldırmak için sabırsızlandıklarını göstererek gözboyadıklarını beyan etmişlerdi. Eğret'teki 7. Tümen ziyaretinde köylüler zorla alana getirilerek Başkomutanı karşılıyormuş görüntüsü verdirilmişti.


Sonraki Bölüm


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder