18 Şubat 2021

1862 Yılında Eğret Köyünde

İstanbul’da Prusya Elçiliğinde tercümanlık yapan E.Sperling 1862 yılının sonbaharında Konya’ya bir seyahata çıkar. Daha doğrusu bir gezi ekibine katılır. Amacı gezmek ve bilimsel, sanatsal merakla tarihi ve sanat değeri olan eserleri görüp kaydetmektir.

Bu doğrultuda gezideki notlarını 1864 yılında Berlin’de kitaplaştırır. Kocatepe Gazetesi bu kitabın Afyonkarahisar ile ilgili kısmını 28 Ocak 2021 tarihinde haberleştirdi. Ben de oradan Eğret ile ilgili kısmı buraya aktarıyorum. Çok değerli bilgiler var. Bu bilgilerin değerlendirmesini daha sonraya bırakalım.

“… Prusya Elçiliği Tercümanı Von E. Sperling’in içinde bulunduğu kafile saat 12.30’da Altıntaş’tan ayrılır. Bir köprüden geçerler. İki saat sonra etraflarındaki arazi çıplaklaşır. Engebeli bir araziye sahip Eğret’e ulaşırlar. Eğret’te dışarıdan gelen misafirlerin konaklayabilmeleri için güzel köy odaları vardır. O sırada odalarda kalmakta olan Karahisar Müftüsü ve yanındaki diğer din adamlarıyla tanışır.

Sperling’in anlattığına göre, Eğret uzaktan görülebilen bir tepenin üzerinde kurulan 60 kadar evden oluşan bir yerleşim yeridir. Ancak redif askeri sistemi uygulaması nedeniyle sürekli olarak insanların göreve çağrılmalarından dolayı birçok evin kapalı olduğunu, ailelerin buralardan göç ederek dağıldığı tespitini yapar.

8 Eylül Pazartesi günü sabah saat 6.30’da Eğret’ten ayrılırlar. Köyün sonunda hala deve kervanları tarafından kullanılmakta olan ve Selçuklular döneminden kalma geniş ve güzel bir kapısı olan ve sağlam taşlardan yapılmış bir han görür. Saat 9.30’da Karahisar Ovasına indiğinde üzerinde bulunduğu yol dünkü yolculuğunda olduğu gibi çorak ve engebeli araziler üzerinden geçmektedir. Hala iki saat uzaklıktaki şehrin, arka planda muhteşem görünümlü dağların bulunduğu harika bir manzaraya sahip olduğunu anlatır. Yolun sağ tarafında kubbeleriyle Ömer-Gecek kaplıcalarını görür. Öğlen saat 1.30’da Karahisar’a gelirler…”


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder